započeli su radovi na muzeju o HVO-u

Vraća se dio duga HVO-u, unuci će moći vidjeti djedove koji brane BiH

19.03.2023.
u 21:00

Na zgradi unutar Vojarne Stanislava Baje Kraljevića u Mostaru, koja je izgrađena u vremenu Austro-Ugarske, započeli su radovi na pročelju te se uređuje unutrašnjost

Tek odnedavno u Vojarni Stanislava Baje Kraljevića u Mostaru počeli su prvi radovi na realizaciji više desetljeća duge ideje o izgradnji muzeja posvećenog Hrvatskome vijeću obrane, njegovu presudnome doprinosu u Domovinskome ratu u obrani Hrvata i države Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Radi se o kompleksu koji je službeno upisan kao perspektivna vojna imovina, a na lokaciji gdje se planira izgraditi nalaze se zgrade koje datiraju iz vremena Austro-Ugarske.



Izgrađena 1912.

Na tome mjestu bila je zrakoplovna pista, a poslije u bivšoj Jugoslaviji i srednja vojna škola te je s namjenskom vojnom industrijom i današnjom zračnom lukom činio jedinstveni vojni kompleks. U sklopu ovoga muzeja, koji će imati dio na otvorenome s više postava u zanimljivom mozaiku, bit će objekt - zgrada koja je prvotno izgrađena 1912. godine. Kompleks Muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije namijenjen je hrvatskim braniteljima, studentima i učenicima, ali i najširem krugu publike koju zanimaju vojne vještine i tehnike ratovanja. Na autentičnome mjestu, koje je bilo i poprište teških borbi 1992. godine, bit će predstavljeni brojni povijesni izlošci, dok će se multimedijalnom prezentacijom povijesti HVO-a predstaviti ratni put - od prvotne faze obrane Hrvata u Domovinskome ratu do pružanja otpora, zatim vojnog organiziranja te na kraju aktivnog djelovanja u oslobađanju i stabiliziranju Bosne i Hercegovine. Projekt koji će se službeno nalaziti u sklopu vojarne 1. pješačke gardijske pukovnije, koja baštini vojno nasljeđe HVO-a i tradiciju u vojnom, ali i kulturno-povijesnom pogledu Hrvata u BiH, sastoji se od nekoliko cjelina. Najprije, idejno je sve zamišljeno kao vizualizacija bojnoga polja iz Domovinskog rata koja je prilagođena modernoj doktrini. Od isturenih elemenata obrane, mjesta operacije, pozadinske potpore, spomen-područja. Na najisturenijem otvorenome dijelu bit će izloženo brojno oružje i oruđe, topovi, haubice, raketni bacači, protuzračno oružje... Planira se u cijelome kompleksu postaviti 160 takvih eksponata na više od 110.000 četvornih metara prostora. Problem su, međutim, uz kronični nedostatak novca, i tehnički poslovi koje treba uraditi. A to je onesposobljavanje naoružanja kako se ne bi moglo koristiti za vojna djelovanja. Kao što je to, primjerice, napravljeno u Pologu kod Mostara, gdje je postavljen tenk u spomen na zaustavljanje JNA kolone iz 1991. godine. Drugi dio predstavlja sam objekt muzeja koji će, kada bude izgrađen, biti otvoren javnosti. Tu će djeca, ali i njihova djeca, moći vidjeti svoje očeve i djedove iz HVO-a, svjedočiti o ratnim akcijama, u multimedijalnim dvoranama vidjeti spomen-sobu posvećenu poginulim hrvatskim braniteljima, brojno naoružanje koje je korišteno, odore, znakovlje, zastave. Bit će izloženo čak 86 zastava HVO-a i Herceg Bosne, uz dvije povijesne zastave koje označavaju plemićke i kraljevske obitelji iz srednjeg vijeka s područja Jajca. Do sada su, primjerice, prikupljeni amblemi oko 200 postrojbi i ustrojbenih jedinica od čak njih 530 koliko ih postoji. Kako se doznaje, postoji kolekcionar koji ih je spreman ustupiti sve za muzej kada jednom bude izgrađen.



Od Posavine do mora

Ovaj će dio objekta biti, planira se, svakodnevno otvoren učenicima, studentima, javnosti... Kako bi se sve sistematiziralo te konačno učinilo što jednostavnijim i dostupnijim vanjskoj javnosti, bit će potrebno angažirati kustose za muzej. Važno je što za ovu temu postoji značajno zanimanje jer su do sada čak tri magistarska rada posvećena ovoj temi. Dio kompleksa je središnje spomen-obilježje u obliku križa koji je izdignut iz krunice, a kamenje povezuje Hrvate od Posavine do mora koji su bili u HVO-u. Izgradnju ovoga kompleksa odobrilo je, kao i druga dva posvećena ABiH i VRS-u, Ministarstvo obrane BiH. Gradi se donacijama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije