Prema zakonu

Vojislav Šešelj ima pravo na mirovinu u Federaciji BiH

Vojislav Šešelj
Foto: Reuters/PIXSELL
19.12.2014.
u 16:28

Haaški optuženik i srpski nacionalist Vojislav Šešelj ima pravo na mirovinu koju mu po svim važećima zakonskim procedurama mora isplatiti Federalni zavod za mirovinsko-invalidsko osiguranje. Čak i da ga je Haaški sud pravomoćno osudio za dijela ratnog zločina, opet bi imao pravo na mirovinu iz Federacije BiH, koju je ostvario kao predavač na Univerzitetu u Sarajevu. Iako su čelni ljudi Zavoda MIO Federacije BiH zbog zapaljive retorike, kojom je Šešelj zapalio cijelu regiju, davali za javnost izjave “kako on ne može ostvariti zakonsko pravo na mirovinu”, sve pravne konvencije su ovaj put na strani srpskog nacionalista i bivšeg profesora na Univerzitetu u Sarajevu, objavio je portal Vecernji.ba. Unatoč tome što je u vrijeme bivše Jugoslavije zbog nacionalizma bio osuđivan i zatvaran u KPZ-u Zenica, sudeći po evidenciji, ipak je ostvario nekoliko godina radnog staža u Sarajevu, koje mu omogućavaju traženje mirovine u Federaciji BiH. Ako bi to njegovo pravo ignorirali oni koji odlučuju o toj mirovini, Šešelj bi imao pravo na žalbu pred relevantnim sudovima u BiH, a potom i u Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu koji bi, ističu poznavatelji prilika, sigurno presudio u njegovu korist. Zbog svih pravnih okolnosti koje idu prilog srpskom nacionalistu, Federalni zavod MIO i ostale prateće institucije moraju prići proceduri davanja mirovine Vojislavu Šešelju. Druga je stvar hoće li za to biti političke volje i hoće li se cijeli postupak odugovlačiti. No, zakonska procedura je na strani ozbiljno oboljelog Šešelja.

Podsjetimo da je nakon kontroverznog puštanja na slobodu, koju je zbog zdravstvenog stanja odobrilo Sudsko vijeća Haaškog suda, Vojislav Šešelj najavio preko srpskih medija kako će tražiti upis radnog staža iz Sarajeva u svoju mirovinsku karticu. To će napraviti, najavio je preko svojih odvjetničkih timova.

Nakon ove informacije, javio se šef Zavoda MIO Federacije BiH koji je kazao, više da bi smirio javnost i medije, kako Šešelj nema pravo na mirovinu u Federaciji BiH.

Komentara 3

CR
Croata93
17:22 19.12.2014.

Kad prima Sefer Halilović, zašto ne bi i Vojo?

BR
brodjanin123
18:29 19.12.2014.

jos jedna pobjeda srbijabskog fasiste.....cestitam vojvodo

MH
mrtav-hladan
00:12 20.12.2014.

Nadam se samo da je nece dugo uzivati ..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?