Prodavači u RS-u na mukama

Voće i povrće propalo zbog vrućine

17.07.2016.
u 10:00

Tropske vrućine uništavale su proteklih dana na gradskim tržnicama voće i povrće, spuštale mu cijenu i rastjerale kupce. Trgovci su bili na silnim mukama kako sačuvati robu od truljenja i onog najgoreg, bacanja u smeće.

Bilježe velike štete

- Svaka muka udari na nas. Zimi velika hladnoća, a ljeti ove nesnosne vrućine uništavaju nam voće i povrće, tako da ako se ovaj mjesec izvučem s manjim minusom u kućnom proračunu i sredstvima za obrt, bit će super. Po čitav dan gledam kako spasiti što se spasiti može od robe koju malo tko kupuje - ovim riječima je trenutačnu situaciju opisao jedan od trgovaca, prenio je Glas Srpske. Slično priča i Borka Milinov, koja na omanjoj tezgi prodaje šljive, paprike i rajčicu. - Nakon dana na uzavreloj tezgi sutradan je nemoguće prodati dio robe. Svaki tren sklanjam pokoju trulu voćku i odlažem iza tezge - priča Milanov i pokazuje na vrećicu s trulim šljivama, rajčicama i paprikama. Dodaje da se trudi kupcima prodati svježu robu pa mijenja propalu, a već na pola radnog vremena spušta cijenu kako bi što prije rasprodala šljive i rajčice. - Zadnjih dana vrućina je velika i šteti poslu. Manje je kupaca na tržnici, a propada nam skoro sva roba. Sve u svemu, nije nam lako - rekla je Milinov. Na susjednoj tezgi se nalazi obilje zelenog povrća koje se od vrućine sasušilo. - Peršin i celer su uvenuli, a i tikvicama ne pogoduje ovo vrijeme. Prodajem ih inače po 1 KM, ali već od ujutro ih snizim na 80 feninga - kazala je ova prodavačica.

Na susjednoj tezgi i Bosa Uletilović žali se na manjak posla i robu koju ovih dana uglavnom prodaje po nabavnoj cijeni.

- Prinuđena sam cijene banana spustiti na 1,8 KM, a cijena im je inače 2,5 KM. Paprika se slabo prodaje. Nabavna joj je cijena marka, a ja je ne mogu prodati ni za 1,2 KM, a od vrućine se suši. Rajčice spuštam na 1 KM, a inače su 1,5. Na ovim tropskim temperaturama paprike se suše, a osim banana, trunu nektarine, breskve i marelice. Najbolje se drži voće toplih krajeva, naranča i limun - kazala je Uletilović. Stanovnik Banje Luke Siniša Stojić kaže da je svratio na tržnicu po nektarine. - Usput mi je pa sam došao kupiti voće, inače po ovoj vrućini nema toga tko bi me natjerao doći u kupnju. Vidi se da je kupaca malo i da se ljudi ne usuđuju izići iz kuća po vrućini.

Nema nepravilnosti

Kontrola osnovnih namirnica na tržnicama u gradu je svakodnevna. - Na tržnicama godišnje uzmemo oko tisuću uzoraka namirnica životinjskog podrijetla.

Osim toga, jednom tjedno kontroliramo promet osnovnih namirnica u čemu sudjeluje više inspekcija. Do sada nije bilo nepravilnosti - rekli su u Odjelu za inspekcijske poslove grada. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?