Posavina

Vlč. Ivan Ravlić proslavio 40 godina svećeništva

13.05.2016.
u 07:00

Na poziv vlč. Ivana Ravlića, koji je napunio 40 godina svećeničke službe, u župi Prečistog Srca Marijina u Posavskoj Mahali kod Odžaka okupili su se svećenici s prostora bivše Jugoslavije koji su zaređeni 1976. godine, među kojim je bilo najbrojnije izaslanstvo iz Slovenije, piše Večernji list BiH. Obilježavanjem vlastitog jubileja velečasni Ravlić htio je okupiti svećenike svoje generacije i potaknuti ih na solidarnost prema Posavini i čitavoj Bosni i Hercegovini.

- Dragi svećenici, danas sam osobito sretan što smo se okupili mi koji smo mladu misu slavili 1976. godine. Posebno pozdravljam predvoditelja ovog misnog slavlja, vojnog ordinarija u BiH, biskupa mons.dr. Tomu Vukšića, koji je na to rado pristao. Na ideju sam došao s namjerom pokazati kako je Katolička crkva opća i univerzalna i da može biti jedinstvena i složna. Mnogi žele napraviti podjele u nacionalnim, državnim i političkim sferama života, gdje žive u netoleranciji i gdje jedni druge ne uvažavaju, a mnogi žele ubaciti kamen smutnje i u naše crkvene redove, u hijerarhiju i svećenstvo. Pozvao sam braću svećenike da svima pokažemo da smo jedinstveni, jer Crkva je apostolska i poziva sve da šire mir i toleranciju, poručio je vlč. Ivan Ravlić i nastavio: - Mladu misu sam imao 1976. godine u selu Živinice kraj Dervente, a u župi u Posavskoj Mahali službujem već sedam godina i dočekao sam ovdje proslaviti veliki jubilej. Došao sam na jedinstvenu ideju pozvati sve kolege svećenike koji su zaređeni 1976. godine na prostorima bivše Jugoslavije, a ima ih oko 90. Prezadovoljan sam i počašćen što je danas među nama 16 svećenika iz Slovenije, 9 iz Republike Hrvatske, 7 iz BiH i 3 Srbije. Iz Crne Gore i Makedonije nitko nije došao jer nije bilo zaređenih u toj godini. Svi danas zahvaljujemo Bogu za svojih 40 godina svećeništva i na daru poziva koji nam je udijelio kako bismo bili njegovi svećenici i djelovali pastoralno, rekao je vlč. Ravlić. Euharistijsko slavlje predvodio je biskup mons. dr. Tomo Vukšić, koji je u svojoj propovijedi nazočne ohrabrio duhovnim riječima. - Svetu misu prikazujemo kao zahvalnu molitvu Gospodinu Bogu za veliki dar svećeničkog zvanja kojim je obdario kolege svećenike i mene među njima, s jasnom zadaćom da budemo posrednici Božjeg milosrđa prema vama vjernicima i da budemo oni koji će graditi mostove između Boga i njegovih stvorenja, Krista i čovjeka, između neba i zemlje. Među slavljenicima bio je i Franjo Topić, profesor na KBF-u u Sarajevu, i predsjednik HKD-a Napredak, koji će 3. 7. u svojoj rodnoj župi u N. Travniku obilježiti 40 godina svećeništva. - Lijepo je da smo se sastali, jer 40 godina bilo čega je značajno, a osobito ako je to kroz svećeništvo i služenje Bogu i narodu. Ovakvi skupovi, prije svega, trebaju biti poticaj i drugima da bude novih svećeničkih zvanja. Najviše bih volio da se nakon ovih naših susreta rode nova svećenička i redovnička zvanja, kaže Topić. Mons. Anton Štrukelj, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Ljubljana, iskazao je riječi zahvale uime svih svećenika slavljenika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije