političke turbulencije

Vlast u BiH: Nepostojanje dogovora koči razvoj županija

25.05.2019.
u 20:00

Nepostojanje nove vlasti na višim razinama izravno se odražava i na političke prilike u županijama u Federaciji, a posebice u onima koje su ili nacionalno mješovite ili pak u skupštinama sudjeluje veliki broj stranaka koje često imaju nedefinirane odnose, piše Večernji list BiH.

Istodobno, previranja kojima smo svjedočili na bošnjačkoj političkoj sceni, a koja su trajala mjesecima nakon provedbe općih izbora, dovela su do određenih promjena i u pojedinim županijama gdje je vlast bila sastavljana bez sudjelovanja SDA.

Kapitalni projekti

Istodobno, politička nestabilnost izravno za sobom povlači i gospodarsku nestabilnost pa tako, osim kašnjenja na europskom putu, neformiranje jasne većine na razini države s jasno definiranim međusobnim odnosima uzima danak i kada govorimo o županijama, i to posebice u nekim kapitalnim i infrastrukturnim projektima za koje se očekuje jači angažman države. Primjer je potpora EBRD-a privatnom sektoru kroz Vijeće investitora, pri čemu je nužno napraviti koordinaciju na način da svaka razina vlasti sudjeluje zbog nadležnosti koje ima kako ne bi došlo do zastoja u započetim reformama koje trebaju ubrzati investicijske procese. A takvo što nije moguće bez jasne državne vlasti. Nepostojanje državne vlasti izravno se odražava na strana ulaganja, BiH još traži način kako postići razinu ulaganja iz predrecesijskog razdoblja, pri čemu je izuzetno važan i kreditni rejting. Mnogo ovisi o tome hoće li biti vlasti na državnoj razini, a u tom kontekstu treba podsjetiti kako je međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) nedavno navela kako su očekivanja analitičara da će se ekonomska perspektiva BiH poboljšati u odnosu na dosadašnje bazne projekcije ako se u 2019. formira vlast i nastavi reformski zamah.

Županijska realnost

Situacija u županijama s bošnjačkom većinom posebno je turbulentna; Zeničko-dobojska, Tuzlanska, ali i Sarajevska županija, posljednjih tjedana u fokusu su zbog preustroja, odnosno najave preustroja vlasti, a što je posljedica novih odnosa na višim razinama.

Najdalje se otišlo u ZDŽ-u u kojem se na vlast, nakon neuspjeha predstavnika stranaka predvođenih SDP-om, vraćaju SDA i HDZ BiH. No, zbog neuspjelog projekta formiranja vlasti bez pobjedničkih stranaka iz reda dvaju konstitutivnih naroda, izgubljeno je vrijeme koje se moglo utrošiti učinkovitije. U Tuzlanskoj županiji ovih dana počinje se sa završnim aktivnostima kroz koje će SDA preuzeti vlast od stranaka tzv. bh. bloka. Projekt uspostave vlasti bez predstavnika SDA ovdje je trajao nekoliko mjeseci, no posljednjeg je tjedna potvrđeno da je SDA zapravo jedina politička stranka u ovoj županiji koja vodi određene aktivnosti u vezi s formiranjem vlasti. Poznato je kako SDA ima dogovore sa SBIH-om i DF-om, a nedavno i službeno postizanje dogovora sa SBB-om na višoj razini vlasti moglo bi se odraziti i na proces uspostave vlasti u Tuzlanskoj županiji. S druge strane, ulazak SBB-a u koalicijski dogovor sa SDA-om i DF-om na višim razinama imat će odjeka, pretpostavlja se, i na situaciju u Sarajevskoj županiji u čijoj vlasti, za sada, nema SDA. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?