u jednom projektu 2024 radnika

Vlada novim projektima još smanjuje broj nezaposlenih

25.02.2017.
u 10:00

Do sredine studenoga prošle godine zaključeno je 1465 ugovora o poticanju zapošljavanja i samozapošljavanja s poslodavcima i osobama koje ispunjavaju uvjete iz uredbe Vlade Federacije BiH. Ukupna ugovorena vrijednost tih ugovora je nešto veća od 13,9 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

Smanjenje nezaposlenosti

Prema službenom izvješću resornog ministarstva, 561 ugovor potpisan je s poslodavcima koji su zaposlili 1120 mladih osoba, a 940 ugovora s osobama koje su se samozaposlile odnosno registrirale djelatnost. Dakle, do sredine studenoga ukupno su ovim federalnim projektom zapošljavanja obuhvaćene 2024 osobe, i to 1364 osobe muškog (67,40%) i 660 osoba (32,60%) ženskog spola.

-Promatrajući trendove na tržištu rada u 2016. godini, prvi put nakon osam godina u Federaciji BiH bilježi se značajan pad broja nezaposlenih osoba. Evidentno smanjenje broja nezaposlenih osoba u Federaciji BiH može se, osim revitalizacijom određenih gospodarskih aktivnosti, poboljšanjem ekonomskih pokazatelja (rast izvoza, industrijske proizvodnje i dr.), jednim dijelom dovesti i u vezu s provedbom uredbe, ali i mjera aktivne politike zapošljavanja koje provode Federalni zavod za zapošljavanje i županijske službe za zapošljavanje iz svojih sredstava ili sredstava županijskih vlada, navodi se u informaciji o provedbi uredbe o poticanju zapošljavanja koju je pripremilo Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.

Tijekom cijele 2016. godine broj nezaposlenih ubrzano je smanjivan.

Naime, u rujnu 2016. godine, u odnosu na isti mjesec 2015., broj nezaposlenih smanjen je za čak četiri posto ili za 15.781 osobu. Istodobno, broj zaposlenih u rujnu prošle u odnosu na isti mjesec 2015. godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, povećan je za 7474 osobe ili 1,6%, a u odnosu na rujan 2014. godine veći je za 13.676 osoba ili 3%.

Brisanje iz evidencije

U ovom kontekstu potrebno je uzeti u obzir i podatke o broju nezaposlenih iz Porezne uprave Federacije BiH s obzirom na to da se u istoj vrše prijave na obvezno osiguranje i da ima točnu evidenciju broja svih osoba prijavljenih u radni odnos.

Najveći broj brisanja nezaposlenih osoba s evidencije službi za zapošljavanje zbog zaposlenja zabilježen je u ožujku 2016. godine, i to 10.234 osobe, što je u odnosu na isti mjesec 2015. godine više za 75%.

Također, u rujnu je zbog istog razloga s evidencije brisano 10.345 osoba. Broj prijavljenih na evidenciju zbog gubitka posla u 2016. godini skoro je isti kao i prethodne ili je blago povećan u odnosu na prethodnu godinu, ali je i dalje znatno manji u odnosu na broj brisanih s evidencije službi za zapošljavanje zbog zaposlenja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije