sjednica

Vlada FBiH - Sredstva iz klirinškog duga za cestovnu infrastrukturu

Fena
03.11.2017.
u 16:17

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici utvrdila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Federacije BiH za 2017. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Proračuna FBiH za 2017. godinu.

Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna za 2017. godinu, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku, iznosi 2.692.930.542 KM, što je za 54,7 milijuna KM ili dva posto manje u odnosu na Proračun Federacije BiH za 2017. godinu.

Ključni razlog za pripremu i usvajanje izmjena i dopuna Proračuna za 2017. godinu jesu neplanirani prihodi po osnovi sredstava iz klirinškog duga Ruske Federacije u iznosu od oko 72,5 milijuna dolara.

Slijedom toga, Vlada FBiH je na 120. sjednici od 21.9.2017. usvojila Informaciju o inicijativi za financiranje infrastrukturnih projekata iz akumulirane dobiti javnih poduzeća.

Ujedno se Vlada FBiH opredijelila da sredstva iz klirinškog duga u iznosu od 107 milijuna KM budu usmjerena za unaprjeđenje cestovne infrastrukture, odnosno izgradnju autocesta i brzih cesta. Dio tih sredstava, u iznosu od 7,7 milijuna KM, također će biti usmjeren i za izmirenje obveza iz ranijeg razdoblja prema poljoprivrednicima.

Između Vlade FBiH i predstavnika braniteljskih udruga potpisan je Sporazum o dostignutoj razini sredstava u Federalnom proračunu na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, namijenjenih rješavanju socijalno-statusnih pitanja braniteljskih kategorija.

Vlada je 15.6.2017. godine donijela Odluku o davanju suglasnosti i obveznosti primjene ovog sporazuma od 1.9.2017. godine, za čiju je realizaciju Rebalansom proračuna planirano sedam milijuna KM.

Potrebno je naglasiti da su Izmjenama i dopunama Proračuna za 2017. godinu kapitalni izdaci i transferi povećani za 111.739.336 KM dok je, s druge strane, smanjena potreba za zaduživanjem s obzirom da su iskorišteni vlastiti izvori financiranja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?