Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vlada FBiH se zadužila 20 milijuna KM prodajom trezorskih zapisa

11. travnja 2017. u 15:55 0 komentara 15 prikaza
novac

Aukcija trezorskih zapisa Federacije BiH na Sarajevskoj burzi (SASE) održana je danas. Trgovanje još nije službeno završeno, iako su stvari već jasne: Vlada Federacije BiH zadužila se za novih 20 milijuna KM, piše Klix.ba. 

"Ukupan iznos pristiglih ponuda je 56.150.000 KM, a ukupan iznos prihvaćenih ponuda je 20.000.000 KM. Najviša prihvaćena cijena iznosila je 99,9751, što predstavlja kamatnu stopu od 0,10 posto, dok je najniža prihvaćena cijena iznosila 99,9004 što predstavlja kamatnu stopu od 0,40 posto", priopćeno je iz Federalnog ministarstva financija. 

Navode da je ponderirana prosječna prihvaćena cijena iznosila 99,9327, što predstavlja kamatnu stopu od 0,27 posto, dok ukupan iznos prikupljenih sredstava iznosi 19.986.543 KM. 

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kazao je za Klix.ba da se pokazalo da je riječ je o kratkoročnom obliku zaduživanja, jer Vlada Federacije BiH na taj način želi financirati kratkoročne obveze. 

"Međutim, problem je što se stalno prodaju novi trezorski zapisi da bi se pokrili stari dugovi. Dakle, da bi se pokrili stari dugovi nastali prodajom trezorskih zapisa, ili drugih financijskih obveza koje Federacija BiH ima, a koje ne može pokriti", kategoričan je Hadžić. 

Dodaje da se pokazalo da komercijalne banke imaju viška sredstava te da će radije kratkoročno financirati vladu, kao u ovom slučaju na tri mjeseca, nego gospodarstvo koja je veoma nepouzdano u sadašnjim okolnostima koje joj vlade nameću.

"To apsolutno nije nikakvo rješenje. Mi s tim trezorskim zapisima apsolutno nećemo ništa pozitivno dobiti, osim što će se nakratko odgoditi agonija", kazao je Hadžić. 

Prema njegovim riječima, zaduženje od 20 milijuna KM Vlada FBiH ne može pokriti iz realnih izvora financiranja. 

"To znači da ćemo se opet morati zadužiti da bismo vratili te dugove i tu će nam stalno rasti obveze jer ćemo morati plaćati veće kamate", zaključio je Hadžić.

Nominalna vrijednost po jednom trezorskom zapisu bila je 10.000 KM.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.