NEMA NOVCA MMF-A

Vlada FBiH se u ovom mjesecu zadužuje za 50 milijuna KM kod komercijalnih banaka

04.05.2017.
u 07:54

Vlada Federacije BiH putem dvije emisije trezorskih zapisa u svibnju ima u planu zadužiti građane za 50 milijuna KM, uglavnom kod komercijalnih banaka. Riječ je o aukciji Federalnog ministarstva financija na Sarajevskoj burzi (SASE) koja će biti održana 9. svibnja ove godine na kojoj je planirani iznos emisije 30.000.000,00 KM, a nominalna vrijednost vrijednosnog papira je 10.000 KM, piše Klix.ba. 

Metoda javne ponude je metoda višestrukih cijena, vrsta cijene diskontna, a datum dospijeća je 9. kolovoza 2017. godine.

Iz Sarajvske burze je najavljena i druga svibanjska aukcija trezorskih zapisa na kojoj je planirani iznos emisije 20.000.000,00 KM. Aukcija na kojoj nominalna vrijednost trezorskog zapisa iznosi 10.000,00 KM biti će održana 23. svibnja 2017. godine. 

Vrsta aukcije je aukcija na primarnom tržištu, metoda je višestruka cijena, a vrsta cijene diskontna. 

Iz Federalnog ministarstva financija kazali su za Klix.ba da su raniji kupci trezorskih zapisa Federacije BiH najvećim dijelom iz bankarskog sektora, a zatim slijede osiguravajuća društva i malim dijelom investicijski fondovi.

Iz Vlade FBiH je nakon sjednice 23. ožujka priopćeno da je domaće zaduživanje FBiH predviđeno u bruto iznosu od 360 milijuna KM i bit će realizirano emisijama trezorskih zapisa ročnosti 3, 6, 9 i 12 mjeseci.

Premijer FBiH Fadil Novalić nedavno je za Klix.ba kazao kako se Vlada FBiH mora zaduživati jer bi u suprotnom rupe u proračunu morala krpiti smanjivanjem socijalnih davanja.

"Postoje dva načina da to uradimo. Prvi je smanjivanje socijalnih davanja, dakle mirovina, invalidnina i raznih naknada, a to ne smijemo dopustiti. Ne smijemo krpiti rupe u proračunu preko leđa najugroženijih kategorija društva. Ne mogu oni snositi krivnju za nesavjesnu fiskalnu politiku mojih prethodnika", rekao je Novalić.

Kako kaže, drugi način je zaduživanje, a u proračunu za svaku godinu postoji stavka koja jasno određuje koji će dio proračuna sanirati od vanjskog duga, kao što su krediti međunarodnih organizacija, a koji unutarnjim zaduživanjem kroz, naprimjer, prodaju trezorskih zapisa. 

"Ovo sve detaljno regulra proračun tako da se bez potrebe stvara percepcija u javnosti da smo u nekoj panici i da nam je ponestalo novca. Mi samo realiziramo financijski plan koji su usvojili i Vlada i Parlament Federacije", kazao je Novalić. 

Ekonomski analitičari već mjesecima upozoravaju da Vlada FBiH krpi proračunske rupe zaduživanjem kod komercijalnih banaka s obzirom na to da BiH još uvijek nije dobila drugu tranšu sredstava iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije