U prvih pet mjeseci ove godine spilju Vjetrenicu posjetilo šest tisuća posjetitelja

Vjetrenica nominirana za uvrštavanje na UNESCO-ovu listu, postat će fenomen BiH

29.06.2023.
u 18:03

U prvih pet mjeseci ove godine spilju Vjetrenicu posjetilo je gotovo šest tisuća posjetitelja, a uz domaće goste, najbrojniji su bili posjetitelji iz Njemačke, Češke, Poljske i Velike Britanije.

Gosti iz Njemačke

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj posjeta gotovo je identičan, s tim da je broj turista veći u odnosu na prošlu godinu, ocijenio je u razgovoru za Fenu Davor Baković, vršitelj dužnosti direktora Javnog poduzeća Vjetrenica. Dodaje kako ih posebno raduje što nakon pandemije COVID-19 ponovno imaju veći broj stranih posjetitelja te što su to tradicionalno gosti iz Njemačke, Češke, Poljske, Velike Britanije uz, naravno, jako dobru posjećenost domaćih gostiju. Govoreći o samoj ponudi, Baković ističe kako je, uz obilazak spilje, u ponudi i Biospeleološki muzej Vjetrenica, zatim Info-edukativni centar, adrenalinsko-avanturistička tura Veliko jezero, kao i nova, proširena usluga u obliku biciklističkih izleta koje nude svojim posjetiteljima.

- Cilj nam je proširiti turističku ponudu, međutim, isto tako i voditi računa o održivosti zaštićenog krajolika Vjetrenice s obzirom na vrijednosti koje zaštićeno područje ima. Važno je naglasiti da se trudimo posjetiteljima približiti bogatstvo cijele općine Ravno jer, uz Vjetrenicu, općina posjeduje bogatu i heterogenu kulturno-povijesnu baštinu, gastronomiju i ljepotu krajolika - kaže Baković za Fenu.

Što se tiče cijena ulaznica, napominje kako je cjenik u 2023. godini promijenjen, odnosno uvećan za 5 KM, no da se uvijek trude izlaziti u susret svima uz određen popust.

Vjetrenica je nominirana za uvrštavanje na UNESCO-ovu listu, čime bi postala prvi prirodni fenomen na svjetskoj listi zaštićenih krajolika u BiH, a Baković naglašava kako je cijeli taj proces u tijeku.

- Mi se, kao zaštićeni krajolik Bosne i Hercegovine, trudimo djelovati u skladu s prihvatnim kapacitetom okoliša, poštujući ekološke, geološke, biološke i estetske vrijednosti koje Vjetrenica ima. U skladu s tim, raduje nas što nas je prepoznao u tom smislu i UNESCO te vjerujem da će cijeli proces uskoro biti gotov - zaključio je v. d. direktora Javnog poduzeća Vjetrenica. Rad na zaštiti Vjetrenice i dijela Popova polja bio je jedan opsežan projekt koji je trajao od 2017. do 2019., u koji su bile uključene mnoge institucije - Federalno ministarstvo okoliša i turizma, UNEP, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije uz potporu Županijskog ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, Općina Ravno, JP Vjetrenica…

Više puta pokušana je nominacija, ali je problem predstavljalo to što na nacionalnoj razini nije bila po važećem zakonu zaštićena, iako je prije donošenja odluke Skupštine bila zaštićeno područje, ali kao spomenik prirode što, prema međunarodnoj klasifikaciji zaštite prirode, nije dovoljno. Za njegovu realizaciju bit će potrebno riješiti više pitanja, kao što su prevrednovanje statusa Vjetrenice, obnoviti ratne ruševine u Zavali, ukloniti ili onemogućiti prijetnje zagađenju Vjetrenice i formirati tijelo koje bi se brinulo o Vjetrenici.

Uvrštavanje Vjetrenice na UNESCO-ovu listu vrlo je značajno za Vjetrenicu, Županiju, ali i najjača promocija BiH, što bi doprinijelo značajnoj turističkoj posjećenosti i olakšanju pristupa raznim financijskim potporama i projektima na međunarodnoj razini.

Najveća spilja

Vjetrenica je najveća i najpoznatija spilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. Podjednako je zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istodobno je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine. U Vjetrenici je do sada pronađen niz zanimljivih paleontoloških nalaza, među kojima se izdvaja cjelovit kostur leoparda (Panthera pardus), pronađen 1968. godine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije