Izbjeglička kriza

Više od sedam tisuća osoba preselit će se u novoizgrađene socijalne stanove

11.06.2017.
u 07:00

Nekad su bili kao spasonosno rješenje za prihvat većeg broja napaćenih prognanika koji su napuštali svoje domove i bili presretni što su spasili živu glavu te dobili neki novi smještaj. Naravno, riječ je o kolektivnim centrima koji su tijekom ratnih zbivanja, a i dugi niz godina poslije, bili jedini smještaj za više tisuća prognanika koji su sve to doživljavali kao neko privremeno rješenje. No, to “privremeno” za mnoge se pretvorilo u trajno, pa i danas još uvijek funkcioniraju neki kolektivni centri na više lokacija u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Iako je vidljiv manji broj prognanika u tim kolektivnim centrima, još uvijek nema naznaka njihova skorog zatvaranja, a čime bi se sve te osobe i prognaničke obitelji konačno preselilo u neki uvjetniji smještaj. Tako se godinama govori o potrebi zatvaranja kolektivnih prognaničkih centara te se nude razna rješenja, ali bar do sada nije se učinio taj završni korak koji bi rezultirao iseljavanjem prognanika iz tih iznimno neuvjetnih objekata površine jedva desetak 
četvornih metara. To se već više od 23 godine može vidjeti i na čapljinskom području gdje su u početku prognanici bili smješteni doslovno u vagonima na tračnicama u naselju Struge, ali i u kamp-kućicama u Tasovčićima i objektu bivše psihijatrijske bolnice u Domanovićima. 

Izgradnjom novih kuća ili preseljenjem u druge dijelove čapljinske općine mnogi su prognanici napustili spomenute kolektivne centre. Ipak, u funkciji je još prognanički centar u Tasovčićima gdje prognanici godinama žive u jako lošim uvjetima i neizvjesnosti. Više od polovine tog kolektivnog centra već je iseljeno, a čime su se uvjeti za preostale prognanike samo pogoršali jer upozoravaju na najezdu štakora i zmija iz kanalizacije nakon podizanja limenih kućica. U nadi za boljim uvjetima prognanici u Čapljini i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine pozdravljaju najnoviju najavu zatvaranja kolektivnih centara do 2020. godine. 

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić u Maglaju su proglasili službenim početak izgradnje zgrade socijalnog stanovanja, prve u FBiH koja se gradi u sklopu projekta zatvaranja kolektivnih centara - CEB II. Riječ je o zgradi s 15 stambenih jedinica namijenjenih za socijalno stanovanje u koje će biti smješteno 28 osoba koje danas žive u kolektivnom centru u Maglaju. Vrijednost projekta je oko 855.000 KM, (više od 670.000 KM kreditnih sredstava CEB-a, a ostatak je osigurala Općina Maglaj), a rok za izgradnju je 300 kalendarskih dana, poručuju iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

“Strateški cilj Bosne i Hercegovine je kolektivne centre zatvoriti do 2020. godine. Taj cilj ne bismo mogli realizirati bez zajedničkih aktivnosti svih razina vlasti, što je jedini način da se riješi to ‘krupno’ socijalno pitanje građana u kolektivnim centrima”, istaknula je ministrica Semiha Borovac. Zahvaljujući projektu CEB II, u Federaciji BiH trebala bi se zatvoriti 93 kolektivna centra u kojima trenutačno živi više od pet tisuća prognanika. Na razini cijele Bosne i Hercegovine projektom CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojem još živi više od 7200 osoba. Na taj način bit će zatvoreni svi kolektivni centri u RS-u i Brčko Distriktu te više od 76 posto u FBiH. U ovoj godini planiran je početak izgradnje ili rekonstrukcija 19 objekata socijalnog stanovanja sa 745 stanova. Prognanici očekuju i brzu realizaciju najavljenoga projekta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?