Nastavlja se proces lobiranja za iskorištavanje povijesne prilike za BiH

Više od 50 parlamentaraca iz Europe traži otvaranje pregovora EU i BiH

14.10.2023.
u 17:00

U nastavku aktivnog procesa lobiranja, koji za cilj ima osiguranje što šire potpore unutar institucija Europske unije, ali i zemalja članica EU-a, ulogu su preuzeli i bosanskohercegovački parlamentarci zahvaljujući kojima je dodan još jedan vrijedan kotač na motoru europskih integracija koji bi krajem ove godine trebao rezultirati otvaranjem pristupnih pregovora. Darijana Filipović, Sabina Ćudić, Saša Magazinović, Mia Karamehić-Abazović, Mladen Bosić i Miroslav Vujičić, članovi Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PS VE) u Strasbourgu proteklih su tjedana i dana aktivno radili te u konačnici uspjeli dobiti podršku više od 50 zastupnika u državnim parlamentima zemalja članica Europske unije (EU) i regije za ubrzano otvaranje pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Ovu podršku parlamentarci zemalja EU-a potvrdili su svojim potpisima, čime su istaknuli nedvosmislen stav o potrebi ubrzanja europskog puta BiH.

Važnost odluke

Dokument u kojemu se poziva na otvaranje pregovora, kao i upućuje na značaj takve odluke po osiguranju stabilnijeg okruženja na jugoistoku Europe, potpisali su zastupnici u parlamentima Hrvatske, Njemačke, Austrije, Francuske, Slovenije, Italije, Španjolske, Švedske, Finske, Nizozemske, Belgije, Češke, Irske, Portugala, Mađarske i Grčke.

Parlamentarci iz navedenih zemalja svoj su stav obrazložili i činjenicom da postoji opredijeljenost Bosne i Hercegovine za usvajanje zakona iz 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, što predstavlja osnovu za ubrzanje europskog puta, ali su uputili i na strateški značaj eventualne odluke o otvaranju pregovora, posebice kada govorimo o ohrabrenju i potpori za BiH, ali i dugoročnom ulaganju u mir i sigurnost u okruženju, kao i cijeloj Europi. Uz 40 zastupnika iz zemalja članica EU-a, potporu BiH iskazali su i parlamentarci susjednih zemalja koje još uvijek nisu dio EU-a - Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, ali i predstavnika brojnih drugih država kao što su Velika Britanija, Ukrajina, Turska, Moldavija i Švicarska.

Parlamentarci iz BiH, koji su uradili značajan posao te time osigurali dodatni vjetar u leđa zemlji koja konačno ima priliku uskočiti u europski vlak, sustići susjede, ali i u svjetlu novih geopolitičkih odnosa napraviti povijesni iskorak koji će pratiti i unutarnja stabilizacija političkih prilika, zadovoljni su potporom i razumijevanjem kolega iz drugih parlamenata, a koji kolektivno predstavljaju većinsko mišljenje građana EU-a.

- Posebno je važno da su zastupnici iz zemalja EU-a prepoznali obostrano zanimanje EU-a i Bosne i Hercegovine kada je riječ o europskom putu naše zemlje, vjerujući da je za stabilnu Europu potrebna i stabilna Bosna i Hercegovina, kao i cijelu regiju zapadnog Balkana - naglasili su parlamentarci iz BiH, uputivši pritom i na značaj poteza koje sada trebaju napraviti vlade članica Europske unije, a koji bi glasio kako je BiH mjesto u Europskoj uniji.

Istodobno, proces lobiranja se nastavlja i na drugim razinama, pa tako ovih dana svjedočimo nizu sastanaka koje predstavnici vlasti imaju s čelnicima europskih zemalja, kao i diplomatskim izaslanicima članica Europske unije u Bosni i Hercegovini. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u Zagrebu je upravo o toj temi razgovarao i s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, zemlje koja je strateški partner BiH i u procesu europskih integracija, dok je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto prilikom nastupnih posjeta veleposlanika Francuske i Nizozemske uputila na značaj europskih integracija za BiH.

Potpora

Istodobno, ključni ljudi međunarodne zajednice u BiH također su svjesni važnosti potpore koju moraju pružiti domaćim nositeljima vlasti, a osobito kada govorimo o značajnim resorima koji su predvodnici pozitivnih promjena u kontekstu ispunjavanja uvjeta Europske komisije. Tako su Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, i veleposlanik Johann Sattler, šef Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik Europske unije u BiH, nedavno posjetili Ministarstvo pravosuđa BiH, gdje su se sastali s ministrom pravosuđa BiH Davorom Bunozom, a tom su prilikom pohvalili zalaganje i angažman Ministarstva pravosuđa BiH na izradi zakona koji su već do sada usvojeni te izrazili nadu i uvjerenje kako će pozitivni zamah donošenja zakona koji su dio europskih prioriteta biti nastavljen. A taj zamah trebao bi biti vidljiv u danima koji dolaze, kada bi institucije vlasti na razini BiH trebale pokazati dodatnu odlučnost kada govorimo o protočnosti novih zakonskih rješenja.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?