Osam od deset županija prijavilo slučajeve oboljenja

Više od 2000 novih slučajeva gripe, od početka sezone 13.396 oboljelih u FBiH

20.01.2017.
u 08:00

Broj oboljelih od gripe u BiH raste iz tjedna u tjedan. Prema najnovijim podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u drugom tjednu ove godine samo u FBiH prijavljeno je novih 2014 slučajeva gripe, piše Večernji list BiH.

Teške respiratorne infekcije

“Prema dospjelim podacima iz nadzora, tijekom drugog tjedna 2017. u FBiH je u porastu broj prijavljenih oboljenja sličnih gripi. Pa je tako od 8. do 15. siječnja ukupno prijavljeno 2014 slučaja sa simptomima sličnim gripi, odnosno 86,2 oboljela na 100.000 stanovnika”, kazala je za Večernjak Maja Kojović, glasnogovornica ZZJZ FBiH, i dodala kako je stvarni broj oboljelih znatno veći jer se jako puno građana ne javlja liječnicima. Od početka listopada 2016. do 15. siječnja ove godine u FBiH je registrirano 13.396 osoba sa simptomima sličnim gripi, oboljenja je prijavilo 8 od 10 županija.

“Iz sentinel nadzora registrirana su 2 SARI (teška akutna respiratorna infekcija) slučaja u Sarajevskoj županiji povezana s virusom gripe. Svi detektirani virusi gripe na Klinici za mikrobiologiju KCUS-a odgovaraju tipu A(H3)”, naglasila je Kojović.

Preporuke ZZJZ FBiH

U prvom tjednu 2017. u RS-u je prijavljeno 1848 akutnih respiratornih infekcija, dok je oboljenje slično gripi registrirano 1201, od početka sezone ukupno je registrirano 23.720 akutnih respiratornih infekcija, dok su oboljenja slična gripi prijavljena 9243. U prvom tjednu prijavljen je jedan slučaj teške respiratorne infekcije koji je zahtijevao hospitalizaciju, i to iz UKC Banja Luke, dok ih je od početka sezone prijavljeno 9. Od dosad uzetih uzoraka oboljelih od infekcije u RS, samo 3 slučaja oboljenja sličnih gripi su bila pozitivna na virus gripe A i 1 SARI slučaj pozitivan na gripu B. “S obzirom na karakteristike prijenosa virusa gripe, upućeno je nekoliko savjeta o čemu treba svakodnevno voditi računa kako bi se smanjio rizik od gripe”, kazala je Kojović.

Izbjegavajte gužve, skupove i zatvorene prostore, koristite maramice pri kašljanju, kihanju i brisanju nosa,izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama, često perite ruke sapunom i toplom vodom, izbjegavajte kontakte s bolesnim od gripe, kao i posjete takvim bolesnicima, osim ako nije nužno. Ako bolujete od gripe, preporučuje se liječenje, odnosno njega kod kuće do ozdravljenja. Liječenje je simptomatsko - preporučuje se mirovanje, nadoknada tekućine, snižavanje temperature ako prelazi 38 stupnjeva, antibiotike ne treba koristiti jer nisu djelotvorni, a antivirusne lijekove upotrebljavati samo ako ih liječnik propiše. Javite se liječniku ako temperatura traje dulje ili prestane i ponovno se javi, dođe do otežanog disanja i pogoršanja stanja. Izbjegavajte posjete pacijentima u bolnicama, a u kontaktu s drugima budite udaljeni barem 1 m.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?