trganje u kolovozu

Vinogradari sačuvali dobar urod, ali očekuju više sunca

18.07.2018.
u 13:52

Hercegovački vinogradari bore se da sačuvaju dobar urod grožđa. Česte proljetne kiše i nagle temperaturne oscilacije zahtijevale su stalnu zaštitu vinograda od biljnih bolesti. Kvaliteta grožđa, osim intenzivnih radova, ovisit će i o vremenskim uvjetima u iduća dva mjeseca. Česta prevencija biljnih bolesti, stalna borba s korovom i skidanje viška zelene mase s čokota zahtijevali su od vinogradara neuobičajeno više rada i novca.

U razgovoru za RTRS ističu da je jako teška godina. - Bilo je dosta kiše, vlage, porosica i tuče. Moralo se više puta polijevati - rekao je vinogradar Velimir Ćuk iz sela Veličani. Radenko Ilić ističe da su vinogradari često radili zaštitu vinove loze te je skraćivali na 7-8 dana. Problem je bio intenzivan porast korova i porast loze je intenzivan - istaknuo je Ilić. Grozdovi pojedinih sorti počeli su mijenjati boju već prvih dana srpnja.

- To nije bio slučaj s prethodnim godinama. To bi bilo oko 10., 12. , ali, evo, izgleda kako ova godina ide bržim korakom - izjavio je inženjer iz Agrofina Branko Anđelić. Za razliku od prethodnih, ove godine vinogradari nisu koristili sustave za navodnjavanje. Uslijed intenzivnog porasta skidali su višak zelene mase i po nekoliko puta kako bi poboljšali kvalitetu grozda. - Ima parcela gdje smo radili po tri puta, sada će biti i četvrti, jer je ova godina donijela bujnu vegetaciju - dodao je Anđelić. Berba ranih vinskih sorti, ako je suditi po trenutačnom stanju vinograda, očekuje se već u drugoj polovini kolovoza. Vinogradari su očuvali dobar urod, ali nadaju se suncu jer kiša bi dosta toga pokvarila.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?