SARAJEVO

VIDEO Održana akademija povodom 100 godina institucionalnog javnog zdravstva u BiH

17.10.2023.
u 14:29

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine upriličio je u Sarajevu akademiju povodom 100 godina od uspostave institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini.


Zvanice su bile iz relevantnih regionalnih i domaćih ustanova i organizacija koje su značajno doprinijele i doprinose  očuvanju i unaprjeđenju javnog zdravlja, predstavnici vlasti u BiH i mnogi drugi gosti, bivši i sadašnji djelatnici i prijatelji Zavoda.

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara, jedna od zvanica, novinarima je kazala da će budućnost javnog zdravstva morati pratiti europske standarde. Ono što je specifično za Bosnu i Hercegovinu su relativno dobra zdravstvena rješenja za koja treba osigurati odgovarajuća financijska sredstva.

- Vjerujem da ćemo se svi zajedno u budućnosti truditi da to bude što više i da novac ustvari prati pacijenta u BiH, ali da svi zajedno radimo na trendovima koje će nam donijeti izazovi, a to su zaštita okoliša, jačanje zdravstvene zaštite i tjelesne aktivnosti ljudi u trećoj životnoj dobi, produženje životnog vijeka te jačanje prevencije. U svakom slučaju trebamo štititi vlastiti okoliš ne samo kao turistički potencijal nego i kao uvjet za javno zdravlje – kazala je Bradara.

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac naglasio je značaj izuzetno vrijednog jubileja kao što je stogodišnjica institucionalnog javnog zdravstva.

-  Mi nazočni ovdje danas preuzimamo obvezu da sve što je dosad učinjeno u institucionalnom javnom zdravstvu još više unaprjeđujemo novim znanjima, usavršavanjima i tehnikama, jednostavno da pacijent bude u centru zbivanja kad je riječ o dostupnosti liječenja; poboljšanju životne sredine, što će, opet, doprinijeti kvalitetu zdravstvene zaštite, odnosno smanjiti troškove jer su za kvalitetno zdravstvo potrebna i značajna materijalna sredstva, gdje smo mi itekako ograničeni. Način života - izbjegavanje pušenja i pribjegavanje zdravim prehrambenim navikama biće također mali doprinos jačanju našeg javnog zdravstva – rekao je Rimac.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić naglasio je da jubilej od sto godina je zapravo obveza za još predaniju borbu protiv razvoja bolesti i unaprjeđenje javnog zdravlja i za idućih sto godina.

Zahvalio je svim javno-zdravstvenim radnicima u Federaciji odnosno u Bosni i Hercegovini osobito za njihov angažman u tri godine globalne pandemije COVID-19.

- Siguran sam da ćemo u narednom razdoblju imati puno izazova, ali ako budemo organizirani i dobro educirani te trudili se da što više učinimo, kako za sebe tako i institucionalno, da ćemo ostvariti rezultate koji će nas svrstati u ted europskih zemalja, čemu zapravo i težimo – rekao je Skočibušić.

Uime domaćina akademije, direktor Zavoda Siniša Skočibušić je u obraćanju zvanicama naglasio da je stogodišnjica javnog zdravstva poseban trenutak u povijesti Bosne i Hercegovine kad se treba sjetiti postignuća, truda i strpljenja svih koji su vodili i brinuli o javnom zdravstvu tokom proteklog stoljeća.

- Naš zavod, zajedno s mrežom ostalih javno-zdravstvenih institucija, od domova zdravlja, preko županijskih zavoda za javno zdravstvio i fakulteta zdravstvenih usmjerenja, u posljednjih sto godina je imao ključnu ulogu u zaštiti i unaprjeđenju zdravlja stanovnika u Bosni i Hercegovini. Kroz različite programe istraživanja i edukaciju, nastojali smo osigurati da svaki pojedinac ima pristup zdravstvenim uslugama i informacijama ključnim za očuvanje vlastitog zdravlja - Skočibušićeve su riječi.

On kao i drugi sudionici skupa su se posebno osvrnuli na period globalne pandemije COVID-19, kada je bio veoma očigledan značaj međunarodne saradnje u javnom zdravstvu.

Ta globalna kriza podsjetila je da bolesti ne poznaju granice i da smo svi međusobno povezani. Razmjenom informacija, resursa i iskustava, međunarodna suradnja ima ključnu ulogu u sprječavanju širenja bolesti i očuvanju zdravlja građana, naveo je također Skočibušić podsjećajući da je pandemija pokazala i značaj zajedničkog istraživanja, razvoja i distribucije cjepiva i lijekova zbog bržeg i učinkovitijeg odgovora na izazove, sadašnje i buduće.  Bez suradnje s drugim zemljama i organizacijama, teško bi bilo značajnog napretka u borbi protiv bolesti koje prijete cijelom svijetu, naglasio je direktor Zavoda.

Tri godine nakon pandemije, jasno je da mora biti nastavljena međunarodna suradnja u javnom zdravstvu i da unaprjeđenje imunizacije ima ključnu ulogu u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

-  Suvremena znanost donosi nova i učinkovitija cjepiva koja nam omogućavaju suzbijanje ozbiljnih bolesti. Istovremeno, ne smijemo zaboraviti na razvoj preventivnih programa za suzbijanje kroničnih nezaraznih bolesti jer su to dugoročne prijetnje zdravlju. Razvoj preventivnih programa i promicanje zdravog načina života imaju neizostavnu ulogu u smanjenju stope zastupljenosti nezaraznih bolesti, što osigurava kvalitetniji i duži život svima u zajednici. Svijet se suočava s različitim izazovima u zdravstvu; unaprjeđenje imunizacije i prevencije kroničnih nezaraznih bolesti, ključne su teme koje institucionalno zdravstvo mora aktivno podržavati i promicati radi zdravijeg i sigurnijeg društva za sve – rekao je Skočibušić.

On također ističe da negativni demografski trendovi poput smanjenja broja radno sposobnih stanovnika i starenja populacije zahtijevaju prilagodbe u organizaciji zdravstvene zaštite radi  osiguranja pristojne zdravstvene skrbi za sve građane uprkos izazovima.

Izrazio je predanost unaprjeđenju zdravlja stanovništva i za idućih sto godina te najavio nastavak rada na razvoju zdravstvenih programa, praćenju zdravstvenih trendova i borbi  s izazovima u 21. vijeku uključujući i pandemije poput one koja je nedavno zahvatila veliki dio planete.

Na koncu, izrazio je nadu da će zdravstvena budućnost biti svijetla u smislu mnoštva novih dostignuća.

- Pozivam vas sve, kako ovdje prisutne, tako i one izvan ovog prostora, da zajednički radimo na ostvarivanju vizije zdrave i prosperitetne Bosne i Hercegovine. Da se borimo protiv nejednakosti u pristupu zdravstvenim uslugama, promičemo prevenciju bolesti i suprotstavimo se svim izazovima prijetećim po javno zdravlje - rekao je.

U cilju očuvanja zdravlja u svim životnim dobima, direktor Zavoda naglasio je značaj zdrave ishrane, praćenja kvaliteta hrane i okolišnih faktora.

Promocijom pravilne prehrane i kontrole kvaliteta hrane moguće je smanjiti rizik od kroničnih bolesti, poboljšati fizičko i mentalno zdravlje i osigurati kvalitetniji život stanovnika. Istovremeno je praćenje kvaliteta okolinskih faktora sve bitnije u cilju podržavanja zdravog životnog stila i smanjenja štetnih uticaja na zdravlje.

Tijekom akademije "100 godina institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini 1923-2023. -  Stoljeće javno-zdravstvenih izazova: javno zdravstvo nekad i sad“,  dodijeljene su zahvalnice za suradnju i podršku institucionalnom javnom zdravstvu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?