Završena sjetva u posavini

Vidan Grgić: Kakvi god uvjeti bili, mi moramo proizvoditi hranu

23.05.2020.
u 09:20

Mi moramo proizvoditi hranu ma kakvi bili uvjeti u Posavini jer oranice oremo i kada na njima beremo minuse u našim džepovima - kaže nam Vidan Grgić, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednika Posavske županije. Dobra vijest je, kaže, što im je barem vrijeme bilo naklonjeno jer strahovalo se od suše koja je mogla ugroziti proljetnu sjetvu, no posljednje kiše okrenule su posve prilike i pogodovale radovima na plodnim posavskim oranicama. Proljetna sjetva uspješno je i na vrijeme obavljena i obećava rodnu godinu, upravo u ovo vrijeme kada se sve više stavlja prioritet na domaću proizvodnju.

Prioritet države

Na području Posavske županije su 24.263 hektra obradivoga poljoprivrednog zemljišta. Upravo u ovo vrijeme koronavirusa nove okolnosti potvrdile su koliko je značajan oslonac na domaće resurse, osobito u oblasti poljoprivrede.

- Nadam se kako ovo vezano za koronavirus neće dugo potrajati i da ćemo se vratiti nekom normalnom životu i radu koji, naravno, nije normalan ni za nas poljoprivrednike. Domaća proizvodnja mora biti prioritet prioriteta u ovoj državi - ističe Grgić.

Posljednje kiše pogodovale su i povrtlarskom bilju, ali se u Posavini najviše pribojavaju plasmana na tržište. Gubici u poljoprivrednim proizvodnjama u Bosni i Hercegovini, pa i u Posavini, zbog pandemije COVID-19, kažu nam, tek će se kasnije zbrajati, a do tada će, kao i svake godine, u tvornici pod otvorenim nebom ma kavi žuti meteoalarmi bili, ugrađivati svoje bogato iskustvo i znanje u obradu oranica. Važno je istaknuti i činjenice da su poljoprivrednici Posavine sve vrijeme koronavirusa imali dostupan repromaterijal, pa je navrijeme izvršena sjetva, povećani i poticaji za pšenicu, soju, ubačeni novi poticaji, donacijom dobiveno sjeme za soju.

Isplaćene i potpore

- Isplaćene su županijske novčane potpore za realizirane proizvodnje, tov svinja i proizvodnju brojlera po realiziranim turnusima. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije osiguralo je 100.000 KM za sufinanciranje proljetne sjetve u suradnju s Federalnim ministarstvom poljoprivrede i općinama s prostora PŽ-a. Uskoro će općine raspisati i javne pozive za sufinanciranje proljetne sjetve.

Također, Stožer civilne zaštite PŽ-a osigurao je nesmetan prelazak našim poljoprivrednim proizvođačima u RH radi obrade parcela koje su u njihovu vlasništvu. Bilo je osigurano i nesmetano kretanje u poljoprivrednim strojevima starijim od 65 godina u vrijeme policijskog sata, kao i pčelarima. Bez obzira na epidemiološke probleme, Ministarstvo je u rokovima odrađivalo poslove vezane za ostvarivanje prava na federalne novčane potpore tako da je poljoprivreda u Posavskoj županiji visoko u prioritetu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?