zajedništvo

Veze Vareša i Drvara još više ojačane, zajedno proslavili sv. Josipa

23.03.2018.
u 07:12

Na proslavu u Drvar došao je vareški župnik fra Mirko Majdandžić zajedno sa skupinom od 30-ak svojih vjernika

Župa Drvar i ove je godine svečano proslavila svoga nebeskog zaštitnika sv. Josipa, na svečev blagdan 19. ožujka. Ovogodišnje obilježavanje patrona župe proteklo je u znaku zajedništva sa župom Vareš, budući da najveći broj sadašnjih žitelja župe Drvar potječe iz vareškog kraja. 

Naime, na proslavu u Drvar došao je vareški župnik fra Mirko Majdandžić zajedno sa skupinom od 30-ak svojih vjernika. Oni su u Drvar stigli dan ranije i bili su smješteni po obiteljima u župi. S njima je u Drvar došao i načelnik općine Vareš Zdravko Marošević.

Svečanu sv. misu u vjernicima ispunjenom bogoslužnom prostoru župe Drvar predvodio je fra Mirko u zajedništvu s drvarskim župnikom don Davorom Klečinom, a liturgiju je pjevanjem animirao župni zbor sv. Mihovila iz Vareša pod ravnanjem sestre Ružice Marijić.

Fra Mirko je u propovijedi pozvao vjernike na nasljedovanje sv. Josipa u prihvaćanju volje Božje i čestitosti života, te ih pozvao da po uzoru na ovog velikog sveca budu zaštitnici Isusa u malenima ovog svijeta.

Nakon svete mise vjernicima podrijetlom iz Vareša obratio se vareški načelnik Zdravko Marošević koji ih je pozvao na čuvanje veza s rodnim krajem, dok su članice udruge „Izvorno vareško“ u tradicionalnim vareškim narodnim nošnjama svim nazočnima ponudile neke od tradicionalnih proizvoda i rukotvorina vareškog kraja.

Potom se ispred crkve nastavilo s pučkim veseljem a fra Mirko je i ovaj put pokazao da je kao fratar ujedno i dobar glazbenik i zabavljač. Veselje za obiteljskim stolom nastavljeno je i u kripti župne crkve.

Iako je toga dana u Drvaru padao gust snijeg kakav se ne pamti za blagdan sv. Josipa, to ništa nije umanjilo svečanost, veselje i dobro duhovno raspoloženje kod svih nazočnih.

Veze Vareša i Drvara ovim su još više ojačane, pa su tako Varešani pozvali Drvarčane najesen na proslavu njihova patrona sv. Mihovila. Župljani Drvara također su se nedavno uključili u humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za liječenje teško oboljelog mladića iz Vareša Zvonka Zlovića, priopćeno je iz Župe Drvar. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
18:41 23.03.2018.

E to im je HDZ-e i Francek omogucio preseljenje u Drvar

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?