Šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH

Veleposlanik Johann Sattler boravio u službenom posjetu Hercegbosanskoj županiji

Johann Sattler
Fena
25.05.2024.
u 13:54

Šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, veleposlanik Johann Sattler boravio je jučer 24. svibnja u službenom posjetu Hercegbosanskoj županiji. U zgradi Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu održao je radni sastanak s predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije Ivanom Vukadinom i predsjednikom Skupštine Hercegbosanske županije Jozom Ćosićem te Draganom Damjanović i Arifom Kovačevićem zamjenicima predsjedatelja Skupštine. Na sastanku se razgovaralo se o europskom putu BiH i ulozi županija u tom procesu, a također i o financijskoj podršci Unije za BiH. Europska unija vidi veliki potencijal u HBŽ-u oko pitanja zelene energije, poljoprivrede, turizma. Veleposlanik Sattler se osvrnuo i na činjenicu kako je Unija najveći investitor u BiH, govorilo se i o obvezama županija na ubrzanju europskog puta BiH. Pohvalio je angažman izvršne i zakonodavne vlasti u Hercegbosanskoj županiji jer su dosad ispunile sve zahtjeve iz svoje nadležnosti. Otvoreno tržište Europske unije i veće mogućnosti su potencijal koji se treba iskoristiti za razvoj države. Na kraju je dodao kako će predstavnici Europske unije uvijek biti potpora ka putu naše zemlje u Europsku uniju. Bosni i Hercegovini mjesto je u Europskoj uniji poručio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin i dodao kako je Vlada Hercegbosanske županije napravila sve korake koji su bili potrebni , između ostalog usklađeni su
određeni Zakoni te je proces pokretanja Ureda za borbu protiv korupcije u završnoj fazi, naglasio je kako će Vlada uraditi sve ono što je u njezinoj nadležnosti kako bi se ubrzao proces pristupanju naše zemlje u Europsku uniju. Predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić je nakon sastanka kazao da su razgovarali i o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje bi trebale uvesti transparentnost i integritet u izborni proces. Samim tim izabrani dužnosnici biti će legitimni i stvarni predstavnici naroda u tijelima vlasti. Potpora Europske unije u tom procesu je najveća moguća pomoć u sadašnjem trenutku zaključio je predsjedatelj Skupštine. Na zahtjev Izaslanstva EU u BiH održana i I. posebna sjednica Skupštine Hercegbosanske županije koja nije bila otvorena za javnost a na kojoj su nazočili zastupnici te ministri u Vladi Hercegbosanske županije. Bila je to prilika za politički dijalog tijekom kojeg se govorilo o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, obvezama županijskih vlasti u procesu pristupanja EU kao i o programiranju i financiranju projekata uz podršku EU. Održan je i sastanak predstavnika Službe za koordiniranje razvoja i integracije Ureda predsjednika Vlade Hercegbosanske županije s predstavnicima Izaslanstva Europske unije i savjetnicima specijalnog predstavnika EU. Teme razgovora bile su strukture u županiji u procesima integriranja, napredak u screeningu zakonodavstva, očekivanja od procesa te način koordiniranja aktivnosti integriranja u Europsku uniju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije