KAŽU LIJEČNICI

Veganska je prehrana jedna od zdravijih: ali ako se dobro ne isplanira, može uzrokovati ova stanja...

vegetarijanci, jesti, povrće
shutterstock
17.05.2021.
u 08:02

Velike količine sojinih prerađevina koje su pune izoflavona (vrsta biljnog estrogena) ženama mogu čak uzrokovati i neplodnost, upozorava dr. Niket Sonpal

Glavna ideja filozofije i načina života iza pojma 'veganstva' je - koliko je moguće - izbjeći sve oblike okrutnosti i iskorištavanja životinja u svrhu zadovoljavanja raznih ljudskih potreba. Zato se veganska prehrana; uz voće i povrće naravno, uglavnom oslanja na razne alternative hrani životinjskog podrijetla. I premda vegani ne jedu ribu, morske plodove, med, jaja, mlijeko ni mliječne proizvode, gastroenterolog i profesor na Touro College of Osteopathic Mediciner dr. Niket Sonpal kaže da, ako je dobro isplanirana naravno, veganska prehrana može biti jedna od najzdravijih; no zbog mnogih namirnica koje izbjegavaju, nekim veganima prijeti opasnosti da im organizam kroz 'dopuštene' namirnice ne dobiva neke ključne vitamine i minerale...

Sve se to, dodaje dr. Sonpal, može izbjeći ako znate točno što vam treba i što unosite u organizam: a s pogrešnim odlukama riskirate:  

1. Nedostatak vitamina B12 

B12 vitamin neophodan je za normalnu razinu energije, a ima ulogu i u stvaranju DNA i eritrocita (crvenih krvnih stanica). Budući da ga tijelo samo ne proizvodi, B12 je bitno dobiti iz hrane, a njime su bogate mnoge namirnice koje vegani izbjegavaju: poput mliječnih proizvoda, ribe i mesa, dok ga većina biljne hrane ne sadrži. Veganima tako rijetki veći rizik od nedostatka vitamina B12, čiji manjak inače može uzrokovati oštećenje živaca. - Uz to, zbog nedostatka vitamina B12 raste i rizik od upale perifernih živaca (neuritisa) - rekao je dr. Sonpal za portal Eat This, a neki od simptoma neuritisa su slabost u mišićima, probadajuću bol i u težim slučajevima paralizu zahvaćenog područja."

Zato je, ističe liječnik, za vegane ključno da B12 uzimaju kao dodatak prehrani, jer ljudski organizam bez tog vitamina može biti samo dvije do četiri godine prije nego se počnu javljati simptomi poput zbunjenosti, poteškoća u hodanju, slabosti mišića i trnaca u rukama. 

2. Hormonalni poremećaj  

Danas na tržištu postoje brojne 'zamjene' za meso - poput proizvoda na bazi soje kao što su edamame mahune, tempeh, tofu, nezaslađeno sojino mlijeko ili jogurt, a koji se minimalno prerađuju pa su puni vitamina i minerala. Ipak, dr. Sonpal upozorava da je dostupna i jako prerađena hrana na bazi soje - poput sojinih energetskih pločica, proteinskih prahova i zaslađenog sojinog mlijeka i jogurta - a koja kod žena zbog visoke koncentracije izoflavona (vrsta biljnog estrogena, poznatog kao fitoestrogen) može uzrokovati hormonalni poremećaj.

- Fitoestrogeni se mogu vezati za hormonske receptore, slično kao što čini ljudski estrogen - kaže on, pa velike količine sojinih proizvoda koji ga sadrže mogu čak - zbog snažnog anti-estrogenskog učinka - uzrokovati i neplodnost , Ipak, to vrijedi samo kod konzumacije stvarno velikih količina, pa ako pazite na preporučene doze praha od soje i sličnih prerađevina, ne trebate brinuti. 

3. Unos toksičnih metala 

Iako su obično izvrsne za zdravlje crijeva i sadrže dosta bjelančevina, neke namirnice na bazi soje mogu sadržavati i teški metal zvan kadmij. Jedno je istraživanje iz 2011. godine tako pokazalo da su ljudi koji su konzumirali prerađevine tofua u svom urinu imali i kadmij, za razliku onih koji nisu jeli prerađeni tofu.

- Kadmij je vrlo toksičan i posebno šteti bubrezima, a može uzrokovati i slabljenje kostiju - kaže dr. Sonpal i preporučuje veću konzumaciju drugih biljnih izvora proteina, poput leće ili kvinoje. 

4 Nedostatak željeza 

Iako postoje oprečna istraživanja o tome imaju li vegani veće šanse da im u krvi nedostaje željeza, no najviše ga imaju baš neke namirnice koje oni izbjegavaju: npr. jaja, masna riba i crveno meso. Ipak, dr. Sonpal ističe da željeza ima dovoljno i u biljnoj hrani poput špinata, sjemenkama bundeve, mahunarkama i brokuli, pa se nedostatak može izbjeći redovitim unosom te hrane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?