U okviru adventskih zbivanja u Livnu je danas upriličen festival slastica “Sweet and Cheese” koji je, uz promociju tradicionalnog livanjskog sira, imao za cilj pokazati i kakve se slastice mogu praviti sa sirom te dobiti originalan livanjski desert – zlatnu štrudlu Livna. Bio je to prvi festival lokalne livanjske gastronomije namijenjen slasticama i livanjskom siru, festival koji je tradiciju pravljenja livanjskog sira dulju od jednog stoljeća spojio s izradom slastica. Stoga i ne čudi da je dobio potporu Grada, ali i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a kroz program potpore agroturizmu.
- Budući da ove godine obilježavamo 140 godina od izvorne recepture livanjskog sira, došli smo na ideju okupiti sve livanjske slastičare i proizvođače sira kako bismo promovirali taj dio naše livanjske gastronomije - kazala je Monika Mihaljević, idejna nositeljica projekta i direktorica TU Livno, a resorni ministar Božo Perić dodao: “Prepoznali smo entuzijazam TZ Livno i vrlo rado smo pomogli u realizaciji ovog projekta jer livanjski sir, koji je najznačajniji brend iz naše županije, treba na sve moguće načine promovirati i podržavati.”
Livanjska Mljekara također je sudjelovala sa svojim štandom uz zlatne kolute sira koji svake godine osvajaju prestižne nagrade na svjetskim natjecanjima. Njezin direktor prodaje Zdravko Markov istaknuo je kako je proizvodnja sira duga tradicija i lijepa priča koja livanjski kraj pronosi diljem svijeta te dodao kako su se rado odazvali i ovom festivalu jer su dio života Grada Livna i svih njegovih lijepih, pogotovo novih priča. A budući da turisti uz prirodne ljepote traže i autentične gastronomske proizvode, cilj ovog festivala bio je iznjedriti novi-stari desert – zlatnu štrudlu Livna koja se radila na licu mjesta zahvaljujući susjedi iz Tomislavgrada, influencerici Just KateBake, Katici Čamber, koja nam je objasnila zašto je ta štrudla zlatna: “Zlatna je najprije stoga što je zaista prelijepe zlaćane boje, ali i zato što nosi identitet ovoga grada, predivne sastojke, sir, jaja, med, maslac, koji su lokalni, domaći i baš mi je zadovoljstvo da smo spojili tradiciju s nečim suvremenim.”
I na zadovoljstvo brojnih posjetitelja radile su se, pekle i kušale štrudle na licu mjesta. A bilo je tu i ostalih slastica sa sirom i bez njega, pravi festival okusa, ljepote i druženja, tako da su gotovo svi izlagači, a napose brojni posjetitelji, izrazili nadu da će festival slastica “Sweet and Cheese” postati tradicija. •