Istraživanje

Večernji obrok povećava rizik za povratak raka dojke

rak dojke
04.04.2016.
u 10:25

Ustanovljeno je da žene koje su imale 13 sati razmaka između posljednjeg obroka u danu i doručka imaju 36 posto manje šanse da im se rak vrati

Žene u remisiji raka dojke koje jedu kasno navečer imaju 36 posto veći rizik da im se bolesti vrati, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

"Izbjegavanje kasnih obroka mogla bi biti jednostavna strategija za smanjenje rizika od recidiva raka dojke i drugih karcinoma", rekla je Catherine Marinac, znanstvenica u istraživačkom centru za rak pri kalifornijskom sveučilištu u San Diegu.

Ranijim studijama već je istražen utjecaj prehrane za prevenciju raka, "ali je izgleda i vrijeme obroka važno jer utječe na metabolizam", rekla je Marinac, vodeća autorica studije objavljene u časopisu američkog medicinskog saveza (JAMA).

Znanstvenici su godinama pratili 2413 žena, u dobi od 27 do 70 godina, kojima je rak dojke otkriven u ranoj fazi i nakon liječenja su bile u remisiji.

Ustanovljeno je da žene koje su imale 13 sati razmaka između posljednjeg obroka u danu i doručka imaju 36 posto manje šanse da im se rak vrati.

"Ako buduća istraživanja potvrde naše zaključke, to će biti važno otkriće u smanjenju rizika od raka, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti", rekla je dr. Ruth Patterson, koja je također sudjelovala u istraživanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?