Intervju: Fedor Vrtačnik

Večernjakov pečat prenosi snažne poruke mira, suživota, tolerancije...

14.03.2018.
u 13:00

Maestro Fedor Vrtačnik, dirigent, aranžer i vođa novosadskoga Big Banda, i ove će godine biti jedna od glavnih sastavnica manifestacije “Večernjakov pečat” zadužena za glazbeni dio. Ovaj veliki glazbeni autoritet koncem prošle godine imao je premijeru “Rock opere” u svom Novom Sadu, a o tome i o drugim projektima koji su pred njima govori u ovom intervjuu.

Prije nekoliko mjeseci imali ste premijeru “Rock opere” u Novom Sadu te, vidim, planira se turneja i po drugim gradovima. Kažite nam nešto o tom projektu?

- Glazbeni spektakl “Rock opera” organiziran je u suradnji novosadskoga Big Banda te zbora i orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Na programu koncerta zastupljeno je 19 antologijskih glazbenih hitova rock bendova čija su imena uvrštena u enciklopedije svjetske i domaće glazbene scene 20. stoljeća. Koncertom se odražava duh autora i jedne slavne epohe rock glazbe, u kojoj su poznata imena ušla u Kuću slavnih rock’n’rolla i vremena kada su nastali nenadmašni hitovi i himnični refreni koji su se prenosili od 70-ih godina naovamo. Sama pomisao da 140 izvođača izvodi glazbu Led Zeppelina, Deep Purplea, Queena, The Beatlesa, Pink Floyda, Van Halena, Europea, Tine Turner, EKV-a i drugih svjetskih bendova ostavlja dojam kako je riječ o još neviđenom glazbenom spektaklu na našim prostorima.

S don Draganom Filipovićem ste radili na operi “Diva Grabovčeva”, što je nešto drugačija opera. Bili ste u Dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, kako vas se to dojmilo?

- Izniman i jako zahtjevan projekt. Ono što me se dojmilo velika je afirmacija mladih, njihov entuzijazam, kao i visoka produkcijska posvećenost značajnim detaljima. Sjajna energija kompletnog autorskoga i izvođačkoga ansambla na čelu s maestrom Tarbukom. Projekt koji zasigurno ostaje u glazbenim analima za sva vremena.

Uskoro planirate ponovni dolazak u Mostar na Večernjakov pečat. Što mislite o toj manifestaciji i kakvu nam glazbu pripremate ovaj put?

- Duboko sam uvjeren kako manifestaciju koja promovira humanost, toleranciju, pozitivne vrijednosti i postignuća u raznim oblastima, kakva je Večernjakov pečat, treba imati svaka država u regiji. Živimo na povijesno iznimno trusnom podneblju opterećenom kulturnim i religijskim razlikama i upravo događaji poput Pečata prenosi snažne poruke mira i suživota... Velika mi je čast što sam dio ove manifestacije za koju slobodno mogu ocijeniti kako je najvažniji društveni događaj u BiH...

Čuli smo da nakon Mostara odlazite u Madrid dirigirati Kraljevskom operom. Kako doživljavate tu iskazanu čast i kako je došlo do toga?

- Uspješna suradnja s glazbenom i koncertnom kućom Fundación Excelentia iz Madrida na poslovima izrade orkestracija i aranžmana traje godinama. Prvotni cilj te kuće je širenje opće glazbene kulture i kultiviranje novih glazbenih vrijednosti. Za ovu koncertnu sezonu ponuđena mi je uloga dirigenta na planiranim pops koncertima koji se odvijaju u prestižnoj i nadasve čuvenoj koncertnoj dvorani “El Toro”. Ponuda da sudjelujem s koncertnim projektima koji promoviraju univerzalne kulturološke vrijednosti, glazbu kao jezik mira, čini mi veliku čast i kao takva jednostavno se ne može odbiti.

Možete li naše čitatelje upoznati ukratko s poviješću novosadskoga Big Banda i njegovim najvećim uspjesima?

- Novosadski Big Band osnovali su 2003. profesionalni i renomirani jazz i pop glazbenici Novog Sada uz želju ispuniti prazninu nastalu nestankom Plesnog orkestra RTV Novi Sad te nastaviti tradiciju orkestarskoga muziciranja Novog Sada na području zabavne, filmske, scenske i jazz glazbe. Tijekom proteklih 15 godina rada Orkestar je priredio 380 koncerata u zemlji i inozemstvu. Godine 2010. objavili smo svoj prvi studijski, cover, CD pod nazivom “Samo muzika”, a 2017. drugi studijski CD “Polaris” s autorskom glazbom. Svi članovi Orkestra su akademski obrazovani glazbenici. Kreativnim koncertnim nastupima, uz visoku kvalitetu izvođenja te programsku politiku koja prati najsuvremenije svjetske trendove, novosadski Big Band postao je nezaobilazni čimbenik u kulturnom životu Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

Od velikih glazbenih imena s kojima ste surađivali, koga izdvajate i najviše cijenite?

- Ne bih isticao nikoga zasebno, ali svakako su to veliki simfonijski orkestri, poput BBC orkestra, Chicaške filharmonije i Washingtonskog simfonijskog orkestra s kojima mi je zadovoljstvo raditi. Visoka profesionalnost, suvremen pristup i fantastično visok izvođački kapacitet zasigurno jamče uspjeh i daju rezultate. Duboko smatram da svaki orkestar toga tipa treba svoju repertoarsku lepezu proširivati i suvremenom glazbom 20. i 21. stoljeća iz jednostavnog razloga što glazba teče i traži nove načine kako doprijeti do današnjeg suvremenog slušatelja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?