Počinje utrka za 23. Večernjakov pečat

Večernjakov pečat 23 godine u gradnji mira i tolerantnog društva - društva bez mržnje

20.03.2024.
u 15:54

Večerašnjom premijerom dokumentarnog filma “Drugo lice jedne zemlje” na BHT 1 u 20 sati počinje utrka za 23. Večernjakov pečat, najveći društveni događaj u BiH i jednu od najvažnijih i najgledanijih manifestacija u regiji koja ocjenjuje izvrsnost u svim sferama. Do same završne emisije, koja je planirana u svibnju, bit će prikazane još dvije uvodne emisije: “Ususret Večernjakovu pečatu”, u kojoj će gledatelji u sat i pol vremena moći doznati sve o manifestaciji i ovogodišnjim kandidatima, i “To je bila 2023.”, koja će podcrtati najvažnije događaje koji su se zbili prošle godine.

Pečat - ono dobro iz BiH

Moto ovogodišnjeg Večernjakova pečata je “Europsko proljeće” u kontekstu dobivanja kandidacijskog statusa BiH od Europske unije. Večernjakov pečat iz godine u godinu u sve je većem fokusu domaće, ali i svjetske javnosti. Ova manifestacija odavno je prerasla okvire BiH. pa i okružja. Kao i svake godine, na tisuće sati utrošeno je na odabir kandidata, vodilo se računa o svim balansima jer je BiH u mnogočemu posebna, ali razina je ostala i dalje najviša te će se životopisi detaljno iščitavati u danima koji predstoje. Sada je na direkciji Večernjakova pečata teži zadatak, a to je osmišljavanje koncepta emisije i priprema za samo finale u svibnju uz prijenos na dvjema državnim televizijama – BHRT-u i HRT-u. Zanimanje za Večernjakov pečat ni nakon 23 godine ne jenjava. Naprotiv, kako tradicija dobiva na iskustvu tako se i na Večernjakov pečat gleda kao na nacionalno i kulturno blago Bosne i Hercegovine koje donosi pozitivne priče i koje se barem na jedan dan trudi prikazati ovu zemlju normalnom. - Prije 23 godine utemeljili smo Večernjakov pečat s idejom da taj naš društveni projekt ide ukorak s pomirbom u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog rata željeli smo pomoći u gradnji mira i tolerantnijeg društva. Društva bez mržnje - poručio je Jozo Pavković, glavni urednik Večernjeg lista.

I ove godine potrudit ćemo se da ne nedostaje dobre zabave, a za što će se pobrinuti renomirani glazbenici. Po tradiciji, manifestaciju će otvoriti arija iz opere “Ero s onog svijeta”, koja je svih ovih godina davala pečat Večernjakovu pečatu. Podsjetimo kako su brojne glazbene zvijezde na Večernjakovoj pozornici pratili New Europe Orchestra, Orkestar Muzičke produkcije BHRT-a, Zagrebački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Mostar, Sarajevska filharmonija, Dubrovački simfonijski orkestar, Novosadski big band, Akademski pjevački zbor Pro musica, Vojni orkestar Oružanih snaga BiH, Gradski orkestar Stolac, Balet Mostar Arabesque... Kada se osvrnemo na prošlost, Večernjakov pečat napravio je nevjerojatne stvari, nagradio najmoćnije osobe u BiH i svijetu. Među više od 300 nagrađenih u proteklim godinama Pečat je iz ruku večernjakovaca uručen dvojici papa – Benediktu XVI. i Franji, Billu Clintonu, Miroslavu Lajčáku, Andreju Plenkoviću, Josepu Borrellu, Andreju Kiski, Angelini Jolie, Armandu Assanteu, Marinu Čiliću, Novaku Đokoviću, Halidu Bešliću, Enisu Bešlagiću, Marku Pipuniću, Sejdiću i Finciju, nobelovcima i oskarovcima iz BiH, četvorici trenera koja su svojim uspjehom reprezentacije četiriju država odvela na Svjetsko nogometno prvenstvo – Zlatku Daliću, Vahidu Halilhodžiću, Vladimiru Petkoviću, Mladenu Krstajiću, Vatrenima iz BiH… Na Večernjakovu pečatu obraćali su se neki od najmoćnijih ljudi na svijetu, među njima i predsjednici Amerike, UN-a, EU-a, NATO-a, SZO-a i drugih. Uz dodjelu priznanja, Pečat je pokretač mnogih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta BiH. Službeno ovjerene preslike Daytonskog sporazuma (Ustav BiH) i Povelje Kulina bana (rodni list), uz veliko iznenađenje javnosti, pokazane su na pozornici Pečata.

Ponosni na BHRT i HRT

Zahvaljujući partnerstvu s BHRT-om i HRT-om, ali i suradnji s drugim medijskim kućama u BiH i susjedstvu, Večernjakov pečat je najpraćeniji društveni događaj organiziran u BiH. Idućih dana mnogo je posla pred direkcijom Večernjakova pečata jer organizacijski sve mora biti na najvišoj razini. Produkcijski, BHRT već radi svoj dio posla kako bismo svi uživali u finalu najiščekivanijeg događaja, ne samo u BiH već i šire.

Trenutačno se na nekoliko lokacija u okružju i svijetu vrše pripreme za tu gala večer koja će obilovati brojnim iznenađenjima za gledatelje. A što smo pripremili, doznat će se u svibnju, a dotad postupno ćemo vas uvoditi u to veliko finale kada će, sigurni smo, Pečat opravdati epitet najvećeg društvenog događaja godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?