EKSTREMNE VRUĆINE

Već oboreni temperaturni rekordi, a glavni toplinski udari tek slijede

Marko Mrkonjić/Pixell
24.06.2017.
u 12:29

Svjetska meteorološka organizacija objavila je da se toplinski valovi događaju neuobičajeno rano.

U trenucima dok američki predsjednik Donald Trump uporno negira posljedice, pa čak i postojanje klimatskih promjena, vrijeme svoje ekstremnu stranu pokazuje diljem svijeta, piše Večernji.hr.

Temperature više od 37 Celzijevih stupnjeva pogodile su ovog tjedna ne samo našu regiju, već i Njemačku, Portugal, Španjolsku... 

Portugal je kao rezultat toga doživio nezapamćene šumske požare koji su odnijeli gotovo stotinu ljudskih života. U Kini je temperatura zaprijetila usjevima na poljima, u SAD-u su zbog vrućine otkazivani zrakoplovni letovi, a u pojedinim dijelovima Velike Britanije počeo se topiti asfalt na cestama. A onda je, primjerice, u Njemačkoj udarilo, opet ekstremno, olujno nevrijeme u kojem su smrtno stradale dvije osobe. 

Prema prognozama, glavni toplinski udari, kao i oni olujni, tek slijede. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je da se toplinski valovi događaju neuobičajeno rano. 

“Dijelovi Europe, Bliskog istoka, sjeverne Afrike i SAD-a doživjeli su iznimno visoke temperature u svibnju i lipnju, koje su probile niz rekorda”, objavio je WMO. 

Podaci pokazuju da su prosječne mjesečne temperature u svijetu bile među najvišima od početka bilježenja 1880.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?