Bruno Šimleša

Važno je brinuti se i za duh i za tijelo. Evo kako izgleda moj režim prehrane...

Sandra Šimunović/Pixsell
25.01.2022.
u 08:15

Različitim ljudima s različitim metabolizmima i različitim preferencijama pa i različitoj osjetljivosti na određene namirnice odgovarat će različita prehrana

Oduvijek sam nas više doživljavao kao duhovna nego kao materijalna bića. Oduvijek sam smatrao da je važnije brinuti se za svoj duh - za misli, emocije, odnose i snove nego za svoje tijelo. U novoj knjizi uvodim i novu paradigmu zdravog života gdje je naglasak baš na brizi za duh, a ne tijelo. Gdje naglasak nije samo na zdravoj prehrani i vježbanju, nego i vježbanju srca i uma. Gdje nije važno samo ono što jedemo, već je bitno otkriti što jede nas. Na kraju krajeva, tijelo ima i određen rok trajanja, a vjerujem da duh nema, piše hrvatski pisac i kolumnist Bruno Šimleša za Miss7.24sata.hr.

No ključno je naglasiti da to nisu međusobno isključujuće opcije, to nije ili/ili rasprava, već i/i. Vjerujem da je pametno dobro se brinuti i za duh i za tijelo jer se međusobno osnažuju. Često govorim i pišem o brizi za duh, svoje misli, emocije, odnose i snove. I zato ću danas malo o brizi za tijelo i to kroz prehranu. Naravno da to nije moje primarno, pa ni sekundarno područje interesa i ne smatram se ikakvim stručnjakom, ali možemo zajedno porazmisliti o nekim stvarima. Za početak, ne vjerujem da za sve postoji isti, idealan režim prehrane.

Različitim ljudima s različitim metabolizmima i različitim preferencijama pa i različitoj osjetljivosti na određene namirnice odgovarat će različita prehrana. Netko će doista teško probavljati gluten, netko neće. Ja ću reagirati na termički obrađenu papriku, a nekome je to savršeno. Ja ću moći vježbati nakon obilnog doručka, ili hodati 25 planinskih kilometara, a netko će imati dojam da vježba ili planinari s ciglom u trbuhu. Različiti smo i logično je da različitim ljudima odgovaraju različite stvari. 

Doduše, vjerujem da nikome ne pašu ogromne količine šećera, bijelog brašna, gaziranih sokova i sl., ali konzumiram sve to i čak bez grižnje savjesti, samo se ne tovim time svaki dan. I s druge strane, vjerujem da dobrom brigom za duh mogu proći i ako povremeno konzumiram neke „lošije“ namirnice. Supruga je nešto više eksperimentarala s načinima prehrane. Bila je tu zonska dijeta pa smanjivanje ugljikohidrata pa izbacivanje bijele tjestenine, brašna i sl., no ja sam joj se priključio tek u posljednjem eksperimentu kad je isprobavala tzv. intermittent fasting, odnosno režim prehrane koji se bazira na tome da 8 sati jedeš, a 16 sati postiš. U mom slučaju to znači da doručkujem oko 6 ili 7h, a ručak oko 14 ili 15h i onda nakon toga ne jedem ništa. Da se probava odmori, da gušterača ne mora kontinuirano lučiti inzulin te da tijelo stigne iskoristiti zalihe masnog tkiva i prirodno se čistiti... 

Naravno, ima dana kada „varam“, npr. kada odemo na večeru s prijateljima ili kada sam jednostavno gladan. Zanimljivo, gladniji sam kada imam psihički isrcpljujuć dan nego fizički. Nemam potrebu za večerom ako planinarim 20-ak kilometara, ali imam ako sam imao intenzivne razgovore sa sobom ili drugima. I naravno, „varali“ smo kada smo ovo ljeto tjednima planinarili jer si tada nismo mogli isplanirati kvalitetne doručke i ručkove u određeno vrijeme pa smo tih nekoliko tjedana večerali. Ali generalno se držim tog režima. Npr., u ovoj godini još nisam večerao. Ali nije stvar samo večere, ne smiješ ni kavu s mlijekom, ni običnu žvakaću. Ništa što će izazvati lučenje inzulina. Cilj je da tijelo bude u mirovanju.  Kada je supruga Maja krenula na to odlučio sam joj se pridružiti jer se činilo smislenim. Znam da nekima nije sjela takva prehrana i mislim da je pametno savjetovati se sa stručnjacima, ali nama odgovara. Na takvom smo režimu već 3, 4 godine i baš nam paše. Najviše mi pašu dvije stvari – nisam se morao odreći nijedne namirnice, a pogotovo slatkog. Ljubav između mene i čokolade je ozbiljna i ne dam nikome i ničemu da je ugrozi!  I druga stvar – olakšava svakodnevicu jer popodne ne razmišljaš o hrani. Ne trošim nijednu sekundu na razmišljanje o hrani i to mi baš paše. Znam da su vam se pojavila neka pitanja pa ću odgovoriti na najčešća.  Ne, nisam gladan. Rijetke dane kada jesam, odlučim se ne mučiti i pojedem večeru, nekada i obilnu. Ali generalno nisam gladan.

Skinuo sam samo dvije kile prve godine i onda još jednu sljedeće tako da nisam skinuo previše. Najviše kila (čak 7) skinuo sam upravo ovo ljeto kada smo prehodali 515 planinskih kilometara u 22 dana, ali i to je zato što sam slušao krive savjete da tijekom dana ne treba previše jesti jer je teško hodati. Meni nije jer mi tijelo drugačije funkcionira, a ovo nas ljeto očekuje novih 600 km od Knina do Prevlake i planiram jesti osjetno više. Sigurno ću izgubiti koju kilu, ali ne želim toliko. U međuvremenu sam vratio dvije-tri kile čemu je svesrdno pomogla puničina orahnjača, Majina mađarica s osam kora, a svaka od tih osam savršeno pjeva baš mojim nepcima, moja francuska (bez jabuke, pa jeste li normalni) i apsolutno svačiji kolači u ovom blagdanskom periodu. ☺

I dalje smatram da je važnije brinuti se za duh kroz zdrave odnose, krož življenje svoje svrhe, kroz brigu za svoje snove, kroz njegovanje ohrabrujućih misli i emocija, no ne želim zanemarivati ni svoje tijelo. Zato redovito vježbam, brojne slobodne dane provodim u prirodi, pijem izvorsku vodu, ne okrivim se kada pojedem nešto ne baš najhranjivije i jedem onako kako mislim da mom tijelu odgovara. Trenutačno je to po režimu 8/16, a vidjet ćemo što će biti kasnije. I dalje idem na godišnje sistematske i sve je u redu, osim što mi liječnica svaki put spomene kako vidi da volim slatko. ☺ Tako da želim i vama da nađete najbolji mogući način brige za duh, ali i za tijelo. Jer to dvoje nije međusobno isključujuće, dapače!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije