dobro je znati

Šest simptoma stanja koje nazivaju tihim ubojicom, a javljaju se u nogama

bol u nogama
shutterstock
03.05.2024.
u 21:14

Možda najviše zabrinjava činjenica da je visoka razina kolesterola često stanje bez simptoma, što znači da ostaje nedijagnosticirana

Visoki kolesterol, koji je također poznat kao hiperkolesterolemija, stanje je koje se naziva tihim ubojicom. Javlja se ako imamo previše kolesterola u krvi što s vremenom može povećati rizik od niza ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčani i moždani udar.

Kolesterol se može nakupljati u arterijama, što dovodi do njihova začepljenja i sprječava prolaz krvi. To je glavni čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti koje su vodeći uzrok smrti diljem svijeta, uzrokujući gotovo 18 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, prenosi Index.hr.

Možda najviše zabrinjava činjenica da je visoka razina kolesterola često stanje bez simptoma, što znači da ostaje nedijagnosticirana. Drugim riječima, povišenu razinu kolesterola moguće je uočiti samo krvnim pretragama, ali postoje neki simptomi koji bi se mogli uočiti ako se razvije stanje koje se naziva periferna arterijska bolest (PAB).

Riječ je o stanju u kojem nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograničava dotok krvi u mišiće nogu. Kao posljedica toga, mogu se javiti bol u nogama, utrnulost ili slabost, otvorene rane na nogama koje ne zacjeljuju, promjena boje kože na nogama, propadanje mišića u nogama, gubitak dlaka i pojava čireva na stopalima.

"Simptomi PAB-a često se razvijaju polako tijekom vremena. Ako se simptomi brzo razvijaju ili se iznenada pogoršaju, to bi mogao biti znak ozbiljnog problema koji zahtijeva hitno liječenje", pojašnjava Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije.

Od ovih znakova, najčešća je bolna bol pri hodu. Ona može varirati od blage do jake i obično nestaje nakon nekoliko minuta odmora. Često su zahvaćene obje noge u isto vrijeme, iako bol može biti jača u jednoj nozi. Ostali simptomi PAB-a mogu uključivati sjajnu kožu i erektilnu disfunkciju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije