korisni savjeti

Vatrogasci savjetuju kako smanjiti broj požara u kućanstvima

požar
ilustracija
18.10.2022.
u 18:55

“Tijekom sezone grijanja vatrogasci bilježe povećan broj požara nastalih na stambenim objektima. Kako bismo doprinijeli smanjenju požarnog opterećenja objekata važno je pridržavati se savjeta vatrogasaca o odgovornom ponašanju”, istaknuli su iz HVZ-a

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) uoči sezone grijanja izdala je savjete za građane kako smanjiti mogućnost požara u kućanstvima, a među ostalim, naglasili su važnost čišćenja dimnjaka. 

“Tijekom sezone grijanja vatrogasci bilježe povećan broj požara nastalih na stambenim objektima. Kako bismo doprinijeli smanjenju požarnog opterećenja objekata važno je pridržavati se savjeta vatrogasaca o odgovornom ponašanju”, istaknuli su iz HVZ-a u priopćenju.

Ističu kako su u zimskom razdoblju neispravni dimnjaci čest uzrok požara. 

“Zato je važno redovito čistiti sustave za grijanje, a ohlađeni pepeo odlagati na zato predviđeno mjesto”, savjetuju.

Također, kako bi se izbjegao rizik od požara, ne treba ostavljati punjače ukjlučene u struju nakon što je uređaj napunjen. 

Ističu važnost ispravnosti produžnih kabela, kao i svih ostalih uređaja koji se koriste. 

“Izbjegavajte prekrivati produžne kabele tepisima i ostalim tkaninama, nemojte uključivati kućanske aparate i ostaviti ih bez nadzora”, poručuju. 

Među ostalim savjetima, napominju da se zapaljeno ulje ne gasi vodom, da za sve radove treba zvati ovlaštene majstore, kao i da upaljače, svijeće i šibice treba držati izvan dohvata djece.

“Gomilanjem lakozapaljivih predmeta povećana se požarno opterećenje, a u slučaju požara vatrogascima se otežava pristup”, navode.

Savjetuju da, za slučajeve požara, važno održavati stubišta prohodnima kako bi bila slobodna za eventualnu evakuaciju stanara i kretanje vatrogasaca.

“Ukoliko dođe do požara, zatvorite vrata i prozore kako biste tako spriječili širenje dima i topline. Znajte koji je najbrži put za izlazak iz objekta, a kada izađete van, nemojte se vraćati po stvari koje ste ostavili u stanu ili u kući”, poručuju.

Građanima savjetuju da, ukoliko primijete požar, pokušaju ostati što smireniji i da nazovu vatrogasce na 193 i da im daju što više podataka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?