Varaždin

Varaždinska i Hercegbosanska županija sklopile sporazum o suradnji

07.09.2023.
u 14:17

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić potpisali su u četvrtak u Varaždinu sporazum o suradnji s ciljem obostranog učvršćivanja prijateljstva između naroda, kao i uspostavljanja, razvijanja i jačanja suradnje.

Tim sporazumom dvije će županije surađivati na području obrazovanja, zdravstva, gospodarstva, poljoprivrede, kulture, turizma i sporta.

Župan Stričak pojasnio je i kako je sporazumom predviđeno poticanje suradnje radi očuvanja vrijednosti Domovinskog rata, kao i razvoja partnerskih odnosa udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje djeluju na području obiju županija.

Župan je podsjetio kako je u vrijeme rata 55 pripadnika varaždinskih ratnih postrojbi poginulo u Bosni i Hercegovini a jedna osoba se još uvije vodi kao nestala.

Stričak je prilikom potpisivanja sporazuma posebno istaknuo kako je legendarna 7. gardijska brigada "Pume" sudjelovala u oslobađanju Bosanskog Grahova u ljetu 1995, prenosi Hina.

"Vjerujem da ovaj potpis i sporazum neće biti samo puki potpis jer takvih već imamo desetak, nego da će zaista biti početak dobre suradnje, a surađivati možemo i na polju gospodarstva, obrazovanja, turizma. Ako kažem „samo nebo nam je granica”, smatram da neću pretjerati, ali sve ovisi ne samo o našoj volji, već i o inicijativi naših sugrađana, kako gospodarstvenika, tako i svih predsjednika naših udruga. Vjerujem da su ovo počeci jedne dobre suradnje", kazao je Stričak.

Predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić izrazio je zadovoljstvo što su svi dogovori rezultirali potpisivanjem sporazuma te je napomenuo da suradnju, koju je postojala u ratno vrijeme, sada treba produbiti u miru, posebno kada je u pitanju kultura. Spomenuo je i ostala područja.

Kada je riječ o gospodarstvu, referiram se na Europske fondove, gdje je potrebna međugranična suradnja, kako bi se moglo aplicirati na te fondove, mišljenja je Ćosić.

Stričak je prilikom potpisivanja sporazuma posebno istaknuo kako u Varaždinu živi i radi veliki broj uglednih osoba porijeklom iz Hercegbosanske županije. Naveo je izbornika Zlatka Dalića i varaždinskog biskupa Božu Radoša.

Svečanost potpisivanja sporazuma održana je u četvrtak u povodu obilježavanja Dana Varaždinske županije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije