PRIPREMITE SE

Vakula otkrio kakvo se vrijeme očekuje do kraja tjedna: Moguće su pijavice, a ponegdje će biti i snijega

snijeg
14.11.2022.
u 20:03

"I dok kiša ovih dana kao da želi barem djelomično nadoknaditi dosadašnji ovogodišnji manjak, posebice na Jadranu i uz njega, gdje je u prvih prvih deset mjeseci ponegdje izmjereno i manje od polovine prosječne količine oborine - temperatura se i dalje drži iznadprosječnih vrijednosti, na kakve smo već navikli prethodnih mjeseci i godina. Loše za stanje klime, ali dobro zbog uštede na grijanju, piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula. 

Osim kiše, koja će gdjekad biti i obilna, osobito u srijedu i od petka, kaže Vakula, planove će nekima kvariti i povremeno jako i olujno jugo, prolazno na sjevernom dijelu i bura, a moguće su i pijavice. 

"Stoga ne zanemarujte upozorenja, trenutačno prvog - žutog stupnja, ali moguće je povećanje i na drugi - narančasti stupanj. Prije toga, u prometu po unutrašnjosti budite oprezni i zbog česte, mjestimice i dugotrajne i guste magle", kaže Vakula. 

"Valja spomenuti kako ovotjedno promjenjivo vrijeme, od petka i hladnije, za vikend u višem gorju može pratiti i snijeg. Za studeni - ništa neobično, ali nekima bi moglo biti iznenađujuće, iako je njegova sezona ponegdje počela još u rujnu... Sa snijegom ili bez njega - ne zaboravite na početak obveze korištenja zimske opreme", dodao je u svojoj prognozi. 

"Promjenjivo, povremeno uz lokalno obilnu kišu, na Jadranu i vjetrovito U srijedu na kopnu uz južinu veći dio dana još toplije, ali i kišovitije, ponegdje i uz znatniju količinu kiše, osobito u gorju. Prema kraju dana zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, s kojim će dolaziti hladniji zrak, pa će temperatura u nastavku tjedna biti u padu. Pritom u četvrtak uglavnom suho, pa i barem djelomice sunčano, samo rijetko uz maglu, a u petak ponovno oblačnije i promjenjivije, uz povremenu kišu. Na Jadranu još kišovitije, osobito u srijedu, kada će biti i obilnih pljuskova praćenih grmljavinom. Puhat će često jako jugo, zatim ponegdje bura, najprije na sjeveru. Lokalno su moguće i pijavice. U četvrtak mirnije i sunčanije, uglavnom ujutro još na jugu uz moguće malo kiše, a u petak ponovno jačanje juga i povremeni pljuskovi, mjestimice vjerojatno i grmljavina, piše Vakula.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?