Istraživanje

Uzimanje antidepresiva u trudnoći povećava rizik od autizma

trudnoća
14.12.2015.
u 18:13

Uzimanje antidepresiva u trudnoći povećava rizik od autizma kod djeteta za 87 posto, pokazala je velika kanadska studija objavljena u SAD-u.

Zaključci tog opsežnog istraživanja važni su jer šest do deset posto trudnica dobije antidepresive kako bi depresiju stavile pod kontrolu, naglašavaju znanstvenici koji su analizirali medicinske podatke 145.456 trudnica u pokrajini Quebec. Njihov je rad objavljen u časopisu američke liječničke udruge, Pedijatrija.

"Različiti uzroci autizma i dalje su nepoznati, ali pokazalo se da genetika i okoliš mogu biti čimbenici rizika", pojašnjava profesorica Anick Berard sa Sveučilišta u Montrealu i iz Sveučilištnog bolničkog centra Sainte-Justine, glavna autorica studije.

- Naše istraživanje pokazalo je da uzimanje antidepresiva, posebno onih koji djeluju na lučenje serotonina, u drugom i trećem tromjesečju trudnoće iznimno povećava rizik od pojave autizma kod djeteta - kazala je.

Berard i njezin tim pratili su 145.456 djece od rođenja do dobi od deset godina, provjerili je li majka u trudnoći uzimala antidepresive te u studiju uključili i druge čimbenike koji bi mogli doprinijeti razvoju autizma jer neke su osobe genetski predisponirane za tu bolest. Dob majke kao i depresija također su vezani za razvoj autizma, kao i neki socioekonomski čimbenici.

Znanstvenici su pratili kod kojeg je djeteta dijagnosticiran autizam te provjerili medicinske kartone njihovih majki. U tom istraživanju, autizam je dijagnosticiran kod 1.054 djece s prosječno 4,5 godina, odnosno njih 0,72 posto.

Pojavnost autizma kod djece u posljednjih pola stoljeća se jako povećala. Godine 1966. četvero djece od 10.000 obolijevalo je od te bolesti, dok ih danas ima 100 od 10.000.

Iako se to povećanje može pripisati djelomično i boljoj detekciji te širim dijagnostičkim kriterijima, znanstvenici ocjenjuju da čimbenici iz okoliša također igraju važnu ulogu.

Berard pojašnjava da se fokusirala na drugo i treće tromjesečje jer je to doba kada mozak djeteta prolazi ključnu fazu razvoja te antidepresivi u tom razdoblju ugrožavaju mogućnost mozga da se u uterusu u potpunosti razvije.

"Prioritet za javno zdravstvo je bolje identificirati posljedice uzimanja tih lijekova s obzirom na njihovu široku uporabu", zaključuje Anick Berard.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije