Niže cijene usluga

Uz dentalni, u BiH se ubrzano razvija i toplički turizam

ilustracija
04.05.2017.
u 09:00

Zbog svojih ljekovitih voda i drugih vodnih bogatstava, BiH ima velike potencijale za razvoj topličkog turizma. Rehabilitacijski i lječilišni turizam smatraju se jednim od osnovnih potencijala za razvoj zdravstvenog turizma u BiH, a većina toplica bilježi rast u broju posjeta, piše Večernji list BiH.

U BiH je registrirano 15 toplica kao zdravstvenih ustanova koje imaju 3455 ležaja, ali potencijali su mnogo veći.

“Nadovezujući se na oblast topličkog turizma i kvalitetu ljekovitih mineralnih i termomineralnih voda topličkih centara u Republici Srpskoj, kao i Bosni i Hercegovini, smatramo kako možemo odgovoriti na velike izazove i biti konkurentni u toj oblasti. Zdravstveni turizam definitivno je jedna od razvojnih prilika za bh. gospodarstvo. Ono što je nužno uraditi je poboljšati uvjete, renovirati i povećati smještajne kapacitete, modernizirati i osuvremeniti usluge u skladu s europskim i svjetskim standardima te zahtjevima turista u oblasti zdravstvenog turizma, kao i obogaditi ponudu dodatnim sadržajima”, rekla je u razgovoru za Fokus.ba Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS-a.

Strani gosti, koji dolaze iz zdravstvenih, rekreativnih ili drugih razloga, uz kvalitetu rehabilitacijskih usluga, ističu i cijene koje su i s prijevozom do BiH znatno niže nego u njihovim državama. “To je, prije svega, zbog kvalitete ljekovite vode i konkurentnih cijena u odnosu na regiju. Izniman porast broja inozemnih gostiju bilježi ustanova “Banja Vrućica” u Tesliću kao najposjećenija lokacija, među kojima prednjače oni iz Hrvatske, zatim slijede gosti iz Srbije, Slovenije, Njemačke i Austrije. Ti je i renovirana “Banja Kulaši”, kao i druge toplice u ovisnosti o tome za koju oblast i liječenje su specijalizirane”, kazala je Jovanović.

Naglasila je kako je lider u zdravstvenom turizmu ne samo u Republici Srpskoj nego i u regiji “Banja Vrućica” u Tesliću s brojnim sadržajima i velikim smještajnim kapacitetima. Osim topličkog turizma, posljednjih godina u BiH je sve popularniji dentalni turizama pa tako više nije rijetkost da stranci u BiH dolaze, prije svega, po “hollywoodski osmijeh”. “Mreža dentalnoga turizma razvijena je u okviru Adriatic Healthy Lifestyles projekta i obuhvaća nekoliko klinika, a aranžmane nude turističke agencija iz Sarajeva. Uz dentalni, dostupni su i drugi oblici zdravstvenog turizma, kao što su maksilofacijalna kirurgija, liječenje vida i liječenje neplodnosti”, naveli su za Fokus.ba iz Turističke zajednice FBiH.

Nedavno istraživanje kompanije Visa i analitičke kuće Oxford Economica govori o predviđenom godišnjem rastu zdravstvenog turizma od 25% u sljedećem desetljeću. Sve više ljudi odlučuje se krenuti na put zrakoplovom u drugu zemlju radi operacije ili medicinskih istraživanja, što daje zamah zdravstvenom turizmu. Prema posljednjem izvješću Medical Tourism Indexa (MTI), broj zdravstvenih turista bit će veći od 11 milijuna, dok se u idućim godinama predviđa da će 3 do 4% ukupne svjetske populacije putovati u druge države zbog neke medicinske intervencije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije