BANJA LUKA

Visoko izaslanstvo RS-a na ceremoniji otvorenja Arnaudija džamije u Banjoj Luci

07.05.2024.
u 12:17

U Banjoj Luci sve je spremno za otvorenje džamije Arnaudija, za koju u Islamskoj zajednici kažu da je riječ o jednom od najljepših vjerskih objekata u BiH.

Sa svih strana pristižu vjernici, ostali građani i zvanice iz zemlje i inozemstva, a u Organizacijskom odboru očekuju dolazak između 5.000 i 10.000 ljudi na ovu svečanost. U centru Banje Luke je zatvoreno nekoliko ulica za promet, a u neposrednoj blizini Arnaudije zabranjeno je točenje alkohola u ugostiteljskim objektima.

Visoko izaslanstvo bh. entiteta RS također je stiglo na otvorenje obnovljene Arnaudija džamije. Na ceremoniju otvaranja su stigli predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i premijer RS-a Radovan Višković.

Džamija Arnaudija srušena je 1993. godine, a Protokol o financiranju ponovne izgradnje potpisan je između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. listopada 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. travnja 2017., a kompletna izgradnja završena je krajem prošle godine. Obnova je koštala oko šest milijuna KM.

Džamija Arnaudija prvi put je podignuta još 1594. godine.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasilo je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.

Otvaranjem Arnaudije bit će završen proces obnove 16 porušenih banjolučkih džamija.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?