Održano ocjenjivanje vinskih uzoraka na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva

Uz autohtone sorte žilavke i blatine, i ove je godine zabljesnuo trnjak

19.03.2024.
u 10:44

Na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka, njih oko 100 pristiglih na natjecanje. Međunarodno povjerenstvo sastavljeno od 15 vrsnih enologa iz Hrvatske i BiH ocjenjivalo je vina po ustaljenoj metodi od 100 bodova, s rasponima odličja od bronce, srebra do zlata. Osim Hercegovine, vinski uzorci pristigli su još iz Republike Hrvatske i Crne Gore.

Bez većih promjena

- Nema nekih velikih promjena u odnosnu na prošlu godinu, osim što moram naglasiti da su vina iznimno visoke kakvoće i da su se neki uzorci žilavke i neki uzorci blatine izdvojili u odnosu na druge te postigli zaslužene šampionske titule. Veseli nas što je suradnja s vinogradskim sektorom Crne Gore ponovno otvorena. To su relativno mali proizvođači, ali su im vina prilično dobre kakvoće - ocijenio je prof. Kozina.

Uz autohtone sorte žilavke i blatine, i ove je godine zabljesnulo nekoliko vina sorte trnjak i to je zasigurno sorta kojoj, poručuje prof. Kozina, vinari trebaju posvetiti mnogo više pozornosti nego do sada.

- Što se tiče žilavke i usporedbe s vinima sa slavonskih i drugih prostora, žilavku u toj priči možemo staviti u ravan s graševinom i nekim drugim (ne)aromatičnim sortama. Postoji dosta etiketa žilavke koje su u potpunoj ravni s objektivnom kakvoćom i mogu se uspoređivati s bilo kojom od tih sorti - dodao je prof. Kozina.

Na kraju ocjenjivanja vinskih uzoraka prof. Kozina poslao je poruku domaćim vinarima: - Ostanite ustrajni, slijedite svoje izazove i unutarnja propitivanja kako korak po korak unaprjeđivati razinu kakvoće. I, naravno, krčiti svoj put na tržištu koje je, kako vidimo, sve zahtjevnije. Ali, ponovit ću otprije 15 i više godina, otkad vodim ocjenjivanje vina ovdje na Mostarskom sajmu, slika se dramatično promijenila nabolje. Bosna i Hercegovina definitivno nema razloga strahovati i natjecati se sa svim ostalim proizvođačima iz cijeloga svijeta jer doista ima vrijedne robe za ponuditi tržištu, ali i domaćim potrošačima - poručio je prof. Bernard Kozina.

Ocjenjivanje kvalitete vina na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru bez ikakve dvojbe predstavlja jednu od najrelevantnijih manifestacija ovog karaktera na prostorima Bosne i Hercegovine i doista vrijedi napora očuvati je i razvijati i u buduće. I ove godine dobili smo potvrdu da se na ovim prostorima dogodio izniman napredak i preokret u podizanju opće kakvoće vina, što nas sve zajedno treba veseliti i što je jamstvo opstojnosti i uspješnosti vinogradarstva i vinarstva, kako u BiH tako i u susjednoj nam Hrvatskoj.

Nastavljena tradicija

Uime Mostarskog sajma obratila se direktorica Dalfina Bošnjak.

- Trajna je zadaća Mostarskog sajma promocija autohtonih hercegovačkih sorti vina žilavke i blatine te mi je drago što je na sajmu nastavljena tradicija ocjenjivanja vina. Mi ćemo priznanja najboljim vinima uručiti u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva koji se održava od 16. do 20. travnja - kazala je direktorica Mostarskog sajma i pozvala sve vinare da dođu na sajamske dane vina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?