jedi zdravo

Uvedite ovih 6 izmjena u prehranu i pomozite si ako ste pod stresom ili anksiozni

29.10.2021.
u 07:42

Dok neke uzrokuju stres i anksioznost, citrusi, orašasto voće i jogurt vaš su saveznik.

Stres i anksioznost mogu biti uzrokovani hranom, tvrde nutricionisti te za msn.com navode koji su najčešći uzročnici koji se mogu pronaći u prehrani. 

 

1. ŠEĆER

Velike količine šećera povisit će razine šećera u krvi koje će rezultirati stanju sličnom napadu panike, a ujedno će dovesti do manjka energije. Kako bi izbjegli ovakva stanja nutricionistica Erica Hornung predlaže konzumaciju zdravih ugljikohidrata, a tvrdi i da će doručak bogat proteinima pomoći u očuvanju energije.

2. MANJAK ANTIOKSIDANSA

Studija objavljena u časopisu The Annals of General Psychiatry, potvrdila je kako nedostatak antioksidansa u tijelu može biti uzrok anksioznosti te se zbog toga predlaže konzumacija hrane koja sadrži visoke razine antioksidansa. U tu skupinu spadaju tamno bobičasto voće, orasi, voće i grah.

3. KOFEIN

Temeljno svojstvo kofeina razbuđivanje je, ali tijelu ponekad ipak treba san. Također, kofein povećava i razinu kortizola koji izaziva razdražljivost. Nutricionisti stoga umjesto kave preporučaju ispijanje većih količina vode koja se uvijek može začiniti nekim voćem kao što su jagoda ili kivi.

 

Shutterstock

 

4. UTJECAJ OMEGA 3 MASNIH KISELINA

Iako još uvijek nepotvrđena, činjenica je da omega 3 masne kiseline smanjuju anksioznost, a smatra se da je to zbog njihove brze apsorpcije do mozga. Budući da je mediteranska prehrana bogata takvim kiselinama, ona je izvrsna u borbi protiv anksioznosti tvrde, a osim toga, ovakva prehrana uključuje i orašaste plodove, sjemenke te ribu, sve općenito dobre namirnice.

5. BAKTERIJE

Posljednje studije navode bakterije kao uzročnike anksioznosti i depresije, a nutricionisti preporučaju borbu protiv istih probioticima koji se nalaze u jogurtu i/ili kefiru.

6. VITAMINI B SKUPINE

Vitamini skupine B povezani su s mentalnim stanjima pa tako manjak vitamina B6 izaziva razdražljivost, nesanicu i depresiju dok manjak vitamina B5 dovodi do visokog krvnog tlaka koji zatim povećava stres. Izvor vitamina B razni su citrusi, cjelovite žitarice i povrće.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?