Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Utvrđen prijedlog ugovora o financiranju između BiH i EIB za Koridor Vc

16. prosinca 2020. u 16:02 0 komentara 94 prikaza
autoput

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke (EIB), Koridor Vc Medakovo – Poprikuše, vrijedan 340 milijuna eura.  

Dionica Medakovo - Poprikuše se sastoji od dva dijela i to Medakovo - Ozimice i Ozimice – Poprikuše. Na ovim dionicama autoputa planirana je izgradnja više mostova, tunela i odmorišta u razdoblju od  2021. do 2025. godine.   

Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 391 milijun eura, od čega EIB kredit iznosi 340 milijuna eura, a vlastita i druga sredstva 51 milijun eura. Alokacija kredita je na Federaciju BiH, s rokom otplate od 25 godina, uključujući grace razdobljem od šest godina.   

Projekt se odnosi na izgradnju, najvećim dijelom na ovoj trasi, oko 35 km duge dionice autoputa panevropskog Koridora Vc koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem. Dio je većeg programa izgradnje Koridora Vc (ukupne dužine 335 km) na teritoriji BiH, čiji je cilj podizanje funkcionalnosti postojećeg putnog koridora sjever – jug na višu razinu, uz istovremenu izgradnju moderne infrastrukture i povećanu sigurnost i kapacitet puta.

Prijedlog ugovora s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.