Novi zakon

Uštede i do pola milijuna KM, jednostavnije pokretanje obrta

obrtnik
ilustracija
10.09.2021.
u 08:15

Danas će se u Domu naroda Parlamenta FBiH glasovati o Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji bi, prema riječima federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amira Zukića, trebao omogućiti obrtnicima pravo i na uvoz repromaterijala te izvoz vlastitih proizvoda. Obrtnici će moći obavljati vanjskotrgovinsko poslovanje bez posrednika, što dosad nije bio slučaj, piše Večernji list BiH. 

Evidencija obrtnika

Zukić je još istaknuo kako su najvažnije prednosti ovog zakona skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta s obzirom na to da su ranije mnogi odustajali od procesa pokretanja ovakve vrste posla zbog dugotrajnih procesa, hodanja od šaltera do šaltera, ishođenja brojne dokumentacije, tromosti cijelog postupka... Među najznačajnijim prednostima navodi se i to da je obrtniku omogućeno obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju osnovne djelatnosti ili se uobičajeno vrše uz djelatnosti obuhvaćene samim rješenjem. U obrazloženju ove odluke Vlada Federacije navodi kako je ovo veliki iskorak u odnosu na postojeći zakon jer je trenutačna evidencija obrtnika na jako niskoj razini, a konačno će mogućnost registracije obrta imati sve osobe koje imaju ideju. Tržište će moći oblikovati obrtnika bez obzira na njegovo formalno obrazovanje, što je dosad bio limitirajući čimbenik. - Sve ovo veliki je doprinos suzbijanju “sive ekonomije”, odnosno ovim zakonom omogućavamo svim zainteresiranim poduzetnicima da budu dijelom bosanskohercegovačke ekonomije na značajno jednostavniji način - navodi se u obrazloženju prijedloga koji bi trebao zaživjeti kroz novi zakon. Njegovom donošenju pristupilo se kako ne bi došlo do nenadoknadive materijalne štete za Federaciju BiH, kao i zbog zaštite javnog interesa. Analiza stanja na tržištu i sagledavanje problema s kojima se suočavaju obrtnici, nemogućnost izvoza, komplicirana i skupa registracija obrta, neusklađenost odredbi trenutačnog zakona s pozitivnim zakonodavstvom, nemogućnost primjene pojedinih odredbi zakona, kao i potreba smanjenja “sive ekonomije” razlozi su donošenja novog zakona.

Moderan i učinkovit okvir

Obrtnici predstavljaju važan segment gospodarstva u FBiH te je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, kao obrađivač zakona, stajališta da će predloženo zakonsko rješenje značajno doprinijeti unapređenju obrtničke djelatnosti, povećanju učinkovitosti sustava, boljoj koordinaciji općinskih, gradskih, županijskih i federalnih vlasti, svrsishodnijem trošenju sredstava, smanjenju troškova fizičkim osobama i povećanju zaposlenosti - navedeno je. Obrtnici su, kako stoji u prijedlogu koji bi danas trebao proći kroz proceduru, pokretač ekonomije i nužno je osigurati moderan te učinkovit okvir za njihovo poslovanje i poticati jačanje obavljanja obrtničke djelatnosti. Predviđenim rješenjima pojednostavljeni su postupci za registraciju i rad obrtnika u FBiH, čime bi se moglo ostvariti pola milijuna maraka ušteda u privatnom sektoru na godišnjoj razini. Značajno je ubrzano i provođenje procedura te postupaka obuhvaćenih ovim zakonom, odnosno potrebno vrijeme reducirano je za 50 posto, a unaprijeđen je postupak razmjene informacija te način popunjavanja Obrtnoga registra.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije