Detalji drame u Klašnicama

Usred dana kod vozača izmjereno 3,34 promila alkohola u krvi

18.06.2020.
u 20:15

Forum za sigurnost zajednice grada Prijedora pozdravio je danas pooštravanje kaznene politike u zakonskim rješenjima o sigurnosti prometa u koja su u proceduri izmjena, a posebice u odredbama koje se odnose na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i prekoračenje brzine.

 

"To i jesu dva faktora koja najviše utječu nasigurnost u prometu  i najčešći su uzročnici prometnih nezgoda. Evo danas smo usred bijela dana kod jednog vozača izmjerili 3,34 promila alkohola u krvi. Bilo je to oko 11.00 sati prije podne", rekao je Goran Gavranović iz Policijske uprave Prijedor na današnjoj sjednici Foruma.

Forum je otvorio i pitanja sudionika maloljetnika u prometu, prvenstveno kao vozača motocikala i mopeda, ali i traktora.

"Veoma česta pojava, posebno u seoskim područjima, jeste da dječaci već od osam-devet godina voze skutere. Poznat je i slučaj da su roditelji dječaku od 10 godina kupili motor od 150 kubika. Apelujemo da roditelji to ne čine, niti da im dozvoljavaju da upravljaju ovim vozilima", rekao je Stevica Dronjak iz Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora.

On je naveo da je na selima česta praksa i to da djeca upravljaju traktorima i pozvao Forum da apeluje na roditelje da to ne dozvole.

"To se često dešava na njivama, poljima i šumama, izvan puteva koji su pod kontrolom policije. Na tim mjestima upravljanje traktorima često je i teže i opasnije nego na putevima", naveo je Dronjak.

On je podsjetio da postoji pravilnik kojim traktori proizvedeni prije 1983. godine ne moraju imati kabine i da je to dodatna opasnost i rizik.

"Zatražićemo od nadležnog odjeljenja Gradske uprave da razmotri mogućnost da u subvencije za poljoprivredu uvrsti i onu za dogradnju kabina na traktore. U vezi sa tim konsultovaćemo i mašinsku i prometnu struku, a imamo i domaće firme poput `Kromeksa` koje bi tehnički mogle tome odgovoriti", dodao je Dronjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?