Jedinstveni registar

Uspostava registra poticaj je razvoju poslovnog okruženja i privlačenju investicija

Ilustracija
25.02.2021.
u 20:55

Nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na svojoj posljednjoj sjednici po skraćenoj proceduri usvojio prijedlog zakona o Jedinstvenom registru pristojbi i naknada, otklonjena je i posljednja prepreka da Federacija Bosne i Hercegovine uskoro dobije Jedinstveni registar pristojbi i naknada, elektroničku bazu podataka pristojbi i naknada propisanih zakonima na federalnoj i županijskoj, kao i razini jedinica lokalne samouprave, općina i gradova, odnosno svih razina vlasti koje imaju nadležnost za samostalno uvođenje naknada i pristojbi, piše Večernji list BiH. 

Poticajni element

- Opredjeljenjem Vlade Federacije BiH za provedbu reformi u cilju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja kao poticajnog elementa povećanja, kako izravnih stranih investicija tako i domaćih ulaganja, kojima se, nadalje, djeluje na gospodarski rast i makroekonomsko jačanje, prepoznata je posebna nužnost uređenja oblasti neporeznih prihoda, odnosno naknada i pristojbi, na teritoriju Federacije BiH, uz puno poštivanje ustavnih nadležnosti i suradnje s nižim razinama vlasti - navedeno je u obrazloženju zakona. Složenost ustavnih nadležnosti, mnoštvo naknada i pristojbi, neusklađena visina na cijelom području Federacije BiH, kao i stalno uvođenje novih obveza bez posebnih sustavnih rješenja, destimuliraju poslovne aktivnosti, prije svih, nove investicije.

Uspostavom Jedinstvenog registra pristojbi i naknada, mišljenje je predlagatelja zakona, Federalnog ministarstva financija, ulagači će dobiti transparentnu i jasnu sliku poslovanja na bilo kojem području Federacije BiH.

- Uspostava Jedinstvenog registra pristojbi i naknada u Federaciji BiH na tragu je stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja za potencijalne strane ulagače, kao i domaće gospodarske subjekte. Zakon propisuje uspostavu Jedinstvenog registra u oblasti na koju se odnosi, kao i obvezu njegova redovitog ažuriranja u cilju pojednostavljenja poslovnih aktivnosti. Njegovom uspostavom pokazujemo opredijeljenost za reforme, čiji je cilj povećati investicije - kazala je, obrazlažući zakon, Jelka Milićević, federalna ministrica financija i dopredsjednica Vlade Federacije BiH.

Sve na jednom mjestu

Zakonom o Jedinstvenom registru pristojbi i naknada u Federaciji BiH, čijim su usvajanjem u Domu naroda stvoreni uvjeti za skoro stupanje na snagu, uređuje se uspostava, ažuriranje i vođenje registra pristojbi i naknada u Federaciji BiH, postupak upisa u registar, način i uvjeti ažuriranja, odgovornost za vođenje registra, nadzor nad provođenjem zakona, kaznene odredbe i druga pitanja od značaja za uspostavu i vođenje registra.

Zakonom je propisan jedinstveni postupak upisa pristojbi i naknada koji je brz te preciziranim rokovima definira mogućnost ispravke pogrešno unesenih podataka ako se takve pogreške uoče na terenu.

Osim što će na jednom mjestu imati sve podatke o pristojbama i naknadama u Federaciji Bosne i Hercegovine, potencijalni investitori moći će praviti i njihovu usporedbu, a visina određenih pristojbi i naknada mogla bi biti odlučujuća prilikom izbora sredine u kojoj će realizirati planiranu investiciju, tako da se uspostavom registra, po mišljenju mnogih, potiče i natjecanje u privlačenju investitora, manjim pristojbama i naknadama.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije