21. dani europskog naslijeđa

Uručene povelje za doprinos u očuvanju i obnovi kulturne baštine

28.10.2017.
u 08:15

Svečanom dodjelom Povelja za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine završena je 21. manifestacija Dani europskog naslijeđa 2017. u Orašju o temi “Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine” pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Ove godine povelje su dodijeljene Franjevačkom samostanu u Tolisi, Lidiji Mičić, Azri Švrakić i Amarildu Muliću za doprinos u zaštiti kulturno-povijesnog naslijeđa.

Franjevački samostan u Tolisi

Posavina je osobito ponosna što je Povelja za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa dodijeljena Franjevačkom samostanu Tolisa. Povelju je primio gvardijan fra Mario Jurić. Samostan Tolisa proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a sastoji se od crkve sv. Uznesenja Blažene Djevice Marije, stare i nove samostanske zgrade te pokretnog nasljeđa koje čini: zbirka slika (21). Trenutačno u samostanu boravi 14 fratara koji su i dalje jamci očuvanja kulturne baštine ovih krajeva i sjeverne Bosne. Toliški samostan službeno je uspostavljen 12. siječnja 1876. Sadašnja samostanska zgrada podignuta je 1923, a 1986. započeta je gradnja novog samostana. Iako samostan pripada redu mlađih u Bosni Srebrenoj, kulturno i umjetničko blago, koje je u njegovu posjedu, nije maleno. Nekoliko umjetničkih slika od nepoznatih majstora potječe iz 18. st., a od njih se izdvajaju: Sv. Jeronim, Stigmatizacija Sv. Franje te dvije slike s temom Madona s Kristom, od kojih je jedna venecijanskog podrijetla.

Od slika iz 19. st. posebice su zanimljivi portreti nekoliko crkvenih osoba: biskupi J. J. Strossmayer i A. Miletić, fra Ilija Starčević i dr. U muzejskoj zbirci nalaze se vrijedni kovinski i tekstilni predmeti, od kojih se izdvajaju: kalež s početka 16. st. (čaša kaleža je iz 20. st.), pavlinska kazula iz 17. st., jedna kazula iz prve polovice 18. st., podrijetlom iz Hrvatske, te nekoliko drugih predmeta misnoga ruha iz 19. stoljeća. Knjižnica broji oko 30.000 svezaka.

Po kulturnoj vrijednosti ističu se djela starijih hrvatskih franjevačkih pisaca (17 - 19. st.), kao i brojne gramatike.

Kulturno blago

Plakete su pripale zasluženo i Amarildu Muliću, inicijatoru i organizatoru jedne od najvećih eko-akcija čišćenja prirode “Samo malo dobre volje”, koja se održava kontinuirano od 2012. godine. Trenutačno je predsjednik Asocijacije Parkovi Dinarida koja okuplja 90 zaštićenih područja od Slovenije do Albanije i Makedonije. Azra Švrakić diplomirani je biolog Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i stručnjakinja je zaštite prirodnog naslijeđa s više od 30 godina iskustva.

Lidija Loučka Mićić je, u svojstvu direktorice Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, bila aktivno uključena u sve složene zadatke: konzervaciju, restauraciju, sanaciju te rekonstrukciju i revitalizaciju kulturnih dobara, provjeru stanja na terenu, nadzor nad radovima na pojedinim objektima te identifikaciju postojećih zakonodavnih zapreka za aktivnu zaštitu nacionalnih spomenika kulture na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?