Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Uredu za veterinarstvo izdan je nalog da pojača mjere kontrole na graničnim prijelazima u BiH

18. studenoga 2016. u 14:03 0 komentara 57 prikaza
Mirko Šarović

U intervjuu za Radio Bosne i Hercegovine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, na pitanje novinarke Belme Turčinhodžić, preduzimaju li se mjere kako zaražena hrana iz okruženja ne bi došla u BiH, kaže:

“Ured za vaterinarstvo Bosne i Hercegovine je izdan nalog da pojača mjere kontrole na ulazu na granici Bosne i Hercegovine nakon ovih vijesti, rekao bih špekulacija, posebno kada je u pitanju Crna Gora. Nemamo bilo kakve potvrde da se takav brod zaista i pojavio i ne znamo zaista kome bi trebao toliki tovar mesa zamrznutog 80-ih godina. Jutros sam razgovarao i sa ministrom poljoprivrede Srbije, Nedimovićem i oni nemaju bilo kakvih konkretnih podataka, ali su pojačali kontrolu. S druge strane Kancelarija za veterinarstvo, u okviru svoje nadležnosti, vrši kontrole unosa hrane iz drugih zemalja kada je u pitanju pileće meso. Čak smo po uputstvu Svjetske zdravstvene organizacije donijeli zabrane za uvoz ovog proizvoda iz nekih njemačkih pokrajina i to je ono što u ovom trenutku vlasti Bosne i Hercegovine preduzimaju. Na vlastima na ostalim nivoima je da na unutarnjem tržištu također vrše kontrole. Mislim da smo, bar za sada, odgovorili onom zadatku koji se očekuje od inspekcijskih organa. Pratit ćemo situaciju i koordinirano djelovati u ovim slučajevima.”

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.