Financijska kontrola i upravljanje

Uređeni financijski propisi u FBiH donose lakši pristup fondovima Europske unije

11.03.2016.
u 07:00

Na dnevnom redu sljedeće sjednice Vlade FBiH naći će se nacrt zakona o financijskoj kontroli i upravljanju u javnom sektoru Federacije Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH. Nacrt zakona prošao je potrebitu proceduru, našavši se na dnevnom redu Ureda za zakonodavstvo, Federalnog ministarstva pravosuđa, a o njemu se raspravljalo i na sjednicama oba doma Skupštine FBiH.

Odredbe zakona i primjena

Na njegovu suštinu nije bilo nekih značajnih primjedbi, osim što se od oba doma Federacije sugeriralo da se u konačnom zakonu imaju u vidu sugestije koje su se čule na raspravi tih federalnih domova. Istaknuto je kako je cilj zakona utvrditi odgovornost za uspostavljanje, razvoj i provedbu sustava financijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine. Odredbe toga zakona primjenjivat će se na korisnike javnih sredstava prve i druge razine proračuna FBiH, županija, gradova, općina i izvanproračunskih fondova i na pravne osobe u kojima Federacija ili županije imaju većinski vlasnički udjel. Također, takve će se odredbe primjenjivati i na organizacije i tijela u javnom sektoru u Federaciji koji se financiraju iz fondova i programa EU-a. Financijsko upravljanje i kontrola uvodi se radi unapređenja financijskog upravljanja i odlučivanja te mora osigurati revizorski trag za sve financijske i druge transakcije koje su izvršene tijekom izvještajnog razdoblja. Njegovi korisnici bit će dužni načiniti godišnja izvješća, a protiv onih koji budu činili nepravilnosti i prijevare bit će poduzete odgovarajuće mjere. Federalno ministarstvo financija obvezuje se da u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu toga zakona mora donijeti podzakonske akte o provedbi financijskog upravljanja i kontrola u javnom sektoru u FBiH, kojim će se bliže urediti primjena ovoga zakona, uspostavljanje i upravljačka odgovornost rukovoditelja u oblasti FUK, izvještavanje o FUK, standardi unutarnje kontrole.

Proces i stabilizacija

Nacrt zakona o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u Federaciji prihvaćen je na sjednici oba doma Parlamenta FBiH kada je utvrđen zaključak kako može poslužiti kao temelj za izradu prijedloga zakona. Na obavijest o otvaranju javne rasprave o toj temi, iz Federalnog ministarstva kazali su kako nije bilo zaprimljenih primjedbi niti sugestija na tekst nacrta zakona. Donošenje takvog zakona, koji izravno propisuje i uređuje financijsko upravljanje i kontrolu u javnom sektoru, jest približavanje zemljama u okruženju kao i stvaranje pretpostavki za pristup stranim izvorima financiranja. Obveza Federalnog ministarstva financija je javna unutarnja kontrola, navedeno je u dokumentu Europskog partnerstva s BiH i predstavlja jedan od instrumenata u procesu stabilizacije i pridruživanja. Uvođenje javne unutarnje kontrole preduvjet je za prijenos upravljanja pretpristupnim fondovima EU-a koji je ujedno i financirao prednacrt tog zakona. Projekt jačanja upravljanja javnim financijama u BiH, financiran od EU-a, kao tekst ovog prednacrta bio je upućen na pregled Izaslanstva Europske unije i Glavnoj direkciji za proračun Europske unije, a od istih nije bilo primjedbi na predloženo zakonsko rješenje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije