Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Upozorenje iz Gorske služba spašavanja Sarajevo

09. travnja 2021. u 11:24 0 komentara 51 prikaza

Zbog mogućnosti pokretanja lavima iz Gorske služba spašavanja Sarajevo mole sve posjetioce planina, skijaše, bordere, a posebno turne skijaše i one koji planiraju zahtjevnije planinarske ture da obrate dodatnu pozornost.

“Zbog novonapadalog većeg snijega na planinama u BiH u zadnjih par dana te zbog najavljenog lijepog i sunčanog vremena tokom vikenda (09. – 11.04.2021. godine) molimo sve naše sugrađane da obrate pažnju i budu jako oprezni pri navedenim aktivnostima. Da napomenemo, lavinu čini snijeg koji klizi niz padinu pod uslovom da je njen nagib dovoljan da se ista pokrene. Lavine se događaju i pod jako malim nagibom, ugao nagiba cca. 15°, a sa povećanjem nagiba mogućnost pojave lavina se rapidno povećava”; naveli su.

Poručuju da količina novonapadalog snijega od cca 20 centimetara već predstavlja prijetnju, a prelaskom preko nestabilnog područja dovoljan je uslov za pokretanje lavine.

“Ako uz sve navedeno dodamo i promjene temperature koje se upravo dešavaju, imamo idealne uslove za stvaranje lavina. Da bismo u planinama svi uživali, još jednom molba za dodatni oprez”, navode.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.