Odluka Vijeća ministara

Upitnik Europske komisije prevode 143 prevoditelja, nisu određeni rokovi za prijevod

20.10.2017.
u 10:00

Na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu Vijeće ministara BiH informirano je o izvješću Agencije za javne nabave BiH o dodijeljenim ugovorima u postupcima javnih nabava u 2016. godini, koje u skladu s načelom transparentnosti prikazuje potrošnju javnih sredstava u BiH, piše Večernji list BiH.

Rast javne nabave

Ukupno je 2290 ugovornih tijela registrirano za dostavljanje izvješća u postupcima javnih nabava u informacijski sustav E-nabave. To je za 237 ugovornih tijela ili 11,54 posto više u prošloj godini u odnosu na 2015. godinu, kada su bila registrirana 2053. Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora u Bosni i Hercegovini u prošloj godini iznosila je 2.382,987.203,21 KM, što predstavlja povećanje za 914,704.912,73 KM ili 62,3 posto u odnosu na 2015. godinu. Istodobno je u odnosu na godinu ranije povećan i ukupan broj dodijeljenih ugovora za 47.455 ili 45,02 posto te je iznosio 152.867. Prema predmetu nabave, najviše ugovora odnosi se na robe, i to 53,18 posto, a slijede usluge sa 16,47 posto. Udio javnih nabava u ukupnom nominalnom BDP-u prošle godine iznosio je 7,84 posto, što je povećanje u odnosu na 2015. godinu, kada je iznosio 5,02 posto. Vijeće ministara zadužilo je Direkciju za europske integracije proces prevođenja odgovora na pitanja iz upitnika Europske komisije organizirati u skladu s dinamikom potvrđivanja poglavlja i/ili usuglašenih odgovora na relevantnim razinama vlasti u skladu s njihovim internim procedurama.

Odgovore na pitanja iz upitnika Europske komisije prevode 143 prevoditelja iz svih dijelova BiH, koji su odabrani preko javnog poziva.

Kina nam daje milijune

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog sporazuma o gospodarsko-tehničkoj suradnji za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine. Riječ je o grantu Vlade Narodne Republike Kine od 20 milijuna kineskih juana, koji je namijenjen Bosni i Hercegovini za realizaciju projekata koje će predstavnici dviju država dogovoriti i o tome zaključiti poseban sporazum. Prijedlog tog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i riznice. Denis Zvizdić je jučer nakon sjednice rekao kako Zakon o akcizama trenutno ne može dobiti potporu u Parlamentu, te zbog toga nije bio na dnevnom redu sjednice. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije