Pitanje izmjene Zakona o PDV-u

UNO: Uvođenjem niže stope neizravno se subvencionira i bogate

pdv
28.08.2022.
u 19:30

Prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost, ako na sjednici Zastupničkog doma i Doma naroda bude potvrđen u formi koju usuglašava Zajedničko povjerenstvo obaju domova Parlamenta BiH, nameće obvezu izmjene pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, obrasca prijave PDV-a, izmjene stopa i evidencija u vezi s fiskalnim blagajnama, izmjene softvera i poreznih evidencija kod obveznika registriranih za PDV, koje nije moguće izvršiti u roku od osam dana od dana donošenja zakona, što ga čini neprovedivim, kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević.

Tvrdi da je provođenje izmjena zakona nemoguće bez donošenja pravilnika kojim bi, među ostalim, bilo precizno definirano koji su sve artikli oporezivi nižom stopom, kao i oni po višoj. Nepostojanje te odredbe, objašnjava Kovačević, dovelo bi do situacije da obveznici neizravnih poreza imaju nejasnoća i nejednako postupanje.

-Treba imati u vidu i činjenicu da, prema nekim istraživanjima, uvođenje niže porezne stope ne znači ujedno smanjenje socijalnih razlika jer takve snižene stope mogu donijeti dvostruko veću korist bogatima nego siromašnima, pa se tako neizravno subvencionira i bogate jer i oni kao i siromašni kupuju ove proizvode te se oporezivanjem nižom stopom, osim siromašnima, pomaže i građanima s jačom ekonomskom moći - kazao je Kovačević. •

Ključne riječi
PDV

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije