U Mostaru

Umro Ivan Karačić-Šudur, jedan od najstarijih planinara na svijetu

19.02.2021.
u 14:58

U Mostaru je u 94. godini preminuo Ivan Karačić – Šudur ili kako su ga u Hrvatskom planinarskom društvu Prenj nazivali Amidža. Do zadnjih dana svoga života Ivan Karačić bio je aktivan planinar. 
Rijetko se netko na ovim prostorima može pohvaliti nebrojeno puta odlascima i penjanje na najviše vrhove Čvrsnice, Čabulje i Vrana. 
Njegov otac rođen je u širokobriješkom naselju Gornji Crnač odakle korijene vuče najveći broj ljudi takvog prezimena. Odselivši se u Bogodol, mostarsku općinu, njegov otac i cijela obitelj nastavili su živjeti u tom planinskom mjestu do odlaska u Mostar.  

Ivan Karačić-Šudur rođen je 1927. godine i bio je sudionik Križnog puta na kojem je unatoč silnim mukama i torturama zajedno sa Ferdom Zeljkom, Marijanom Karačićem, Markicom Šaravanja, Antom Karačićem-Bajićem, Ikom Zovkom…  uspio sačuvati glavu i još i više u teškim vremenima poslije Drugoga svjetskog rata gdje je dugi niz godina bio u nemilosti komunističkih vlasti. 

Prije godinu dana imao sam prigodu dijeliti vrijeme sa tim tihim, vedrim i nasmijanim starcem od koga se dosta moglo naučiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?