Zbog promjene nacionalne pripadnosti DF-ovih kandidata, nije imenovana Vlada FBiH

Umjesto dva Srbina i dva Bošnjaka, DF ponudio tri Srbina i jednog Bošnjaka

sjed
20.03.2015.
u 08:58

Izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH sazvana jučer u 14 sati najprije je odgođena za 15.30 sati, a potom je i potpuno otkazana. Razlog otkazivanja sjednice potezi su Demokratske fronte.

Drugačije izjašnjavanje

Naime, do početka sjednice bila je neizvjesna nacionalna pripadnost DF-ovih kandidata za ministre. Budući da je DF multietnička stranka, dogovoreno je bilo da iz ove stranke kandidiraju dvojicu srpskih i dvojicu bošnjačkih kandidata. U konačnici, DF jučer izlazi s kandidaturom tri Srbina i jednog Bošnjaka. Pojavile su se i informacije kako su se neki kandidati za ministre izjasnili drugačije prilikom popunjavanja obrazaca Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pri podnošenju prijava za kandidaturu na prošlim izborima. Neslužbeno doznajemo da su nacionalne dresove u međuvremenu promijenili Snježana Soldat, kandidatknja za ministricu okoliša i turizma. Soldat je nakratko, kako je jučer komentirano u stankama, dok se čekala sjednica bila Hrvatica, a u međuvremenu je postala kandidatkinja iz reda Srba. Nacionalnost mijenja i Reuf Bajrović, kandidat DF za ministra industrije, energetike i rudarstva. Bajrović se deklarirao kao pripadnik ostalih, a sada kao Bošnjak. Javnosti je postao prepoznatljiv po izjavama u kojima je potpuno negirao postojanje hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH. Jedna od njegovih izjava je kako “nigdje u svijetu narod kojeg ima manje od deset posto nema pravo na trećinu pozicija u vlasti”. Bajrović je također poznat po zauzimanju za uvođenje identiteta Bosanaca i Hercegovaca na popisu stanovništva u BiH koje je želio u političkom smislu izjednačiti s konstitutivnim narodima zbog čega se zamjerio i mnogim Bošnjacima. Da imenovanja Vlade Federacije BiH neće biti tijekom jučerašnjeg dana potvrdio nam je i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH. „Nismo napismeno dobili izjašnjenje o nacionalnoj pripadnosti kandidata DF-a. U ovom trenutku ne možemo održati sjednicu Povjerenstva za izbor i imenovanja te moramo sjednicu odgoditi. Da smo imenovali Vladu FBiH, ona bi bila neustavna“, kazao nam je Čavara. Da je dan ranije dana suglasnost za imenovanje nove Vlade FBiH povučena okupljenima je obznanio i Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta F BiH. „Ovo je jedna vrlo neugodna situacija. Sjednica se otkazuje do daljnjeg“, kazao je Mušić. DF je odgovornost zbog neimenovanja Vlade FBiH prebacio na HDZ BiH.

Razgovori lidera

„Tijekom političkih pregovora Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića kada su se svi odrekli nekih svojih dotadašnjih maksimalističkih zahtjeva, postignuto je kompromisno rješenje da SDA da šest bošnjačkih ministara (plus premijer Bošnjak), DF tri srpska i jednog bošnjačkog, dok je HDZ BiH preuzeo na sebe da od šest pripadajućih ministarskih mjesta na pet budu imenovani kadrovi iz reda hrvatskog naroda, a jedan iz reda ostalih. Međutim, na današnjoj sjednici HDZ-ova za ministrica kulture i sporta Zora Dujmović insistirala je da se izjasni kao Srpkinja, a ne iz reda Ostalih kako bi se deblokiralo potvrđivanje novog saziva Vlade. Da se kojim slučajem Dujmović izjasnila da je iz reda Ostalih, onda bi morale biti održane dvije sjednice Zastupničkog doma, jer premijer imenuje nekoga iz reda ostalih, a to potom na drugoj sjednici potvrđuju zastupnici. Tako sada u Vladi FBiH, zbog političke igre ima viška jedan Srbin“, izjavio je Milan Dunović, potpredsjednik FBiH obrazlažući gledište na probleme oko imenovanja Vlade. DF ovim prebacuje ponovno lopticu na Hrvate kako su oni krivci jer nije imenovana nova Vlada FBiH. Prema Ustavu Federacije BiH, Vlada Federacije BiH (premijer/predsjednik Vlade i 16 ministara) sastoji se od 8 ministara iz reda bošnjačkog, 5 ministara iz reda hrvatskog i 3 ministra iz reda srpskog naroda. Jednog ministra iz reda ostalih može imenovati premijer/predsjednik Vlade iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda (bošnjačkog). Vlada ima i premijera/predsjednika Vlade koji ima 2 zamjenika, iz različitih konstitutivnih naroda, koji se biraju iz reda ministara. Ako je premijer/predsjednik Vlade Bošnjak, onda zamjenici premijera moraju biti Hrvat i Srbin. Ustav FBiH je jasan. 16 ministara u Vladi FBiH moraju biti raspoređeni na jedan od sljedećih načina: Prvi je da Vladu čini 8 Bošnjaka, 5 Hrvata i tri Srbina. Druga varijanta je 7 Bošnjaka, 5 Hrvata, 3 Srbina i jedan iz reda ostalih. Svaka druga varijanta je neustavna, a po scenariju kojim je krenuo jučerašnji proces uspostave izvršne vlasti u FBiH, u Vladi FBiH nedostajao bi jedan Bošnjak, dok bi Vlada imala viška jednog ministra iz reda srpskog naroda. Podsjećamo, SDA je u Vladu Federacije BiH imenovao premijera Vlade (Bošnjaka) i 6 ministara (svi iz reda bošnjačkog naroda). HDZ BiH je u Vladu Federacije BiH imenovao 6 ministara (5 ministara iz reda hrvatskog naroda i 1 ministra iz reda srpskog naroda – Zoru Dujmović). Iz navedenoga proizilazi da je DF u Vladu Federacije BiH trebao imenovati 2 ministra iz reda bošnjačkog naroda i 2 ministra iz reda srpskog naroda. To nije učinjeno.

Komentara 3

BR
brodarevac
09:26 20.03.2015.

Kako je HDZ htio da deblokira a opet je blokirao protivustavno jer da se ona izjasnila kao "ostali" trajalo bi duže ali bi bilo ustavno. Sada stranka koja blokira sve da bi deblokirala nešto radi protivustavno. Kada ćete mazati oči tu je kvaka kako je naprekočas HDZ od "6 pripadajućih pozicija" /po čemu tako ima li ijedna zemlja u kojoj manjinski narod ima najveću vlast/ od kojih 5 hrvatskih i jedna ostala prelazi odmah u 5 hrvatskih i jedna srpska. EbiGa nekom ovdje nikad nije dosta pa se malo igra da "nešto" deblokira. Ovakvim postupcima Čova je pokazao da je platforma bila zakon on i njegovo poštovanje ustava i legitimnosti naroda jednu je nuždu napravio na sve ono na što se pozivao cjelo vrjeme.

BR
brodarevac
09:41 20.03.2015.

Naslov je manipulacija jer bi trebalo da glasi "HDZ umjesto 5 hrvatskih i jednog ostalog" izigrao dogovor i predložio 5 hrvatskih i jedno srpsko mjesto. Dobio je više nego što je sanjao a opet je slagao i prevario, mislio je da će proći jadni Čova do juče se pozivo na legitimitet ustav zakon a vidi prevara obmana i laž. Jad i čemer.

BE
bendz
18:43 21.03.2015.

Ne vidim tu razlike: 2 + 2 ili 3 +1 ista govedina, samo se zove drugacije.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije