nekoliko savjeta

UKLONITE MRLJE SA STOLNJAKA: Kavu očistite vrelom vodom, a iznenadit ćete se čime se čisti vino

12.01.2022.
u 18:52

Svima se ponekad dogodi da nam se najdraži stolnjak isprlja i ne može se očistiti. Nema potrebe da se nervirate, jer postoji rješenje i za to. Donosimo nekoliko savjeta kako očistiti najčešće mrlje na stoljnjaku. 

1. Masne mrlje

Naspite malo deterdženta za sude na zaprljano mjesto i ostavite da stoji desetak minuta prije nego što materijal operete hladnom vodom. Ponovite još jednom ako i dalje ima tragova. Uvijek pogledajte je li mrlja potpuno nestala prije nego što tkaninu stavite u perilicu za veš.

2. Crveno vino

Sigurno već znate da se mrlje od crvenog vina - naravno, ako odmah reagirate - odlično skidaju bijelim vinom. Samo ga sipajte preko mrlčje i isperite hladnom vodom. Ukoliko nemate tog trenutka bijelo vino, toplo mlijeko ima isti efekt. A ako se dogodi da nemate ni mlijeko, skvasite zapljano mjesto toplom vodom, pospite dosta soli, ostavite da malo odstoji i isperite sapunom i vodom, piše Stvarukusa

3. Kava ili čaj

Mrlje od kave ili čaja odlično se skidaju toplom vodom, samo je potrebno odmah reagirati. Operite ih toplom vodom, a zatim deterdžentom za suđe i mrlje će odmah nestati.

4. Sos

Dodajte četvrtinu kašičice praška za suđe i tri kapi amonijaka na pola šolje tople vode. Pomoću čiste krpe utapkajte rastvor u mrlju, nemojte trljati. Ako je mrlja na vuni ili svili, koristite sodu umjesto amonijaka.

5. Vosak od svijeće

Skinite vosak koliko god možete s tupim nožem, a zatim koristite fen da istopite preostali vosak. Ovo će ostaviti masan trag, koji možete obrisati vatom namočenom u alkohol. Zatim operite stolnjak kao i obično.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?