Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Uhićenje islamista od strane HVO-a bilo povod za prvi napad na Hrvate

13. kolovoza 2015. u 00:26 1 komentara 1672 prikaza
rijeka1995
Foto: Večernji list arhiva

“Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, nakon što je istekao rok”, stoji u poruci uz jezivu fotografiju ubijenog Tomislava Salopeka.  Hrvatska je članica Antiterorističke organizacije predvođene Amerikom i u poruci ISIL aludira na tu činjenicu.

A napad na Hrvate iz osvete ponavlja se 20 godina kasnije. Listopad 1995. bilo je vrijeme kada je u Rijeci bombaš-samoubojica iz redova terorista pod nazivom Džama Islamija pokušao ubiti ljude zabivši automobil s bombom u zgradu policijske postaje. Tada je poginuo vozač - samoubojica, a pet osoba teško je ozlijeđeno, dok je 21 lakše.

Povod napadu bio je uhićenje Abu Tala’ata al-Qasimija kojeg je izvelo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) kada je pokušao ući u Bosnu i Hercegovinu. Nakon zarobljavanja Al-Qasimi je prvo prebačen u Hrvatsku, a potom posredstvom CIA-e u Egipat. To je bio razlog terorističkog napada. na Hrvatsku.

Vođa Džama Islamije u vrijeme terorističkog napada na Rijeku bio je Esam Derbala, koji je umro prošle subote u zatvoru u Egiptu.

  • cope:

    HVO je osnivao koncentracione logore,za Bosnjake I zajedno sa HV ratovao protiv BiH,sto potrdjuje presuda sestorkiu Hagu.