zbog zastoja u radu

Udruženje banaka BiH traži hitnu deblokadu rada Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH

06.04.2021.
u 17:54

Udruženje banka Bosne i Hercegovine (UBBiH) pridružuje se Zajedničkoj izjavi Delegacije Europske unije u BiH, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva i Ureda visokog predstavnika (OHR), koji traže od vlasti Federacije BiH deblokadu radam Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH, te poziva vlasti da hitno pristupe imenovanju članova Povjerenstva, kako bi se izbjegle nemjerljive negativne posljedice koje će nastati zbog zastoja u radu jedne od najvažnijih institucija na financijskom tržištu FBiH, priopćeno je iz UBBiH. 

"Ovim putem ponovno apeliramo na sve odgovorne i skrećemo pažnju na hitnost otklanjanja zastoja u radu spomenutog Povjerenstva kako za bankarski sektor, tako i za ukupnu poslovnu zajednicu u BiH. Zbog nemogućnosti rada Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH, na desetine milijuna KM ulaganja u bankarski sektor u BiH je na čekanju već duže vremensko razdoblje, a činjenica je da preko 400 neriješenih zahtjeva čekaju odobrenje Povjerenstva, uključujući investicije u vrijednosti od preko 100 milijuna KM. Vjerujemo da će nadležne strukture u okviru Parlamenta FBiH imati sluha za hitnost u rješavanju ovog pitanja, imajući na umu da Povjerenstvo ne može obavljati ono zbog čega je osnovano posebnim zakonom, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i sudionika na tržištu, te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, kao i drugih radnji kojima se osigurava efikasno funkcioniranje tržišta vrijednosnih papira, kako bi se izbjegao nastanak štete tržištu kapitala, gospodarstvu, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima", priopćeno je. 

Udruženje banaka BiH, koje čine sve komercijalne banke koje posluju na teritoriji BiH, zahtijeva od svih tijela u ovom procesu hitno rješavanje situacije u vezi s radom Povjerenstva, uključujući trenutnu obnovu njenog funkcioniranja i izbjegavanje bilo kakvog budućeg nefunkcioniranja ove institucije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?