otkrivamo novi zakon

Udruge i zaklade od sada će moći osnivati i država i njene institucije

asfasfaf
19.10.2015.
u 06:15

Pitanja utemeljenja, pravnog položaja, registracije i prestanka rada udruga i zaklada na razini Bosne i Hercegovine bit će znatno preciznije uređena nego do sada. Nakon višemjesečnih priprema i konzultacija, izmjene i dopune zakona o udrugama i zakladama upućene su u parlamentarnu proceduru.

Jednostavnija primjena

Kako ističu u Vijeću ministara, razlog za donošenje zakonskih izmjena i dopuna je nakana zakonodavca da ovaj zakon učini što jednostavnijim za primjenu, te da u tom kontekstu razjasni određene nedorečenosti koje su identificirane, odnosno prisutne u postupku primjene zakona u praksi. Također je namjera zakonodavca da one odredbe koje su nejasne, neprecizne ili koje se nepotrebno ponavljaju uredi, čime bi se osigurala brža, jednostavnija i kvalitetnija primjena zakona. Između ostalog, novim propisom je precizirana odredba koja se odnosi na zabranu vršenja ciljeva i djelatnosti udruga ili zaklada usmjerenih na rušenje ustavnog poretka BiH, kršenje zajamčenih ljudskih prava ili izazivanje i poticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti utemeljene na rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj ili drugoj pripadnosti ili opredijeljenju, kao i spolu, rodu, fizičkim, psihičkim ili drugim karakteristikama i sposobnostima. Neka od ovih ograničenja uopće nisu bila navedena u postojećem zakonu. Izmijenjena je i dosadašnja odredba zakona koja je podrazumijevala da naziv udruge ili zaklade mora biti na tri službena jezika i dva pisma koji su u upotrebi u BiH. Navedena odredba je usklađena s odredbama Zakona o upravnom postupku pa je omogućeno da naziv udruge ili zaklade može sadržavati pojedine strane riječi ako su one uobičajene ili ako za njih nema odgovarajuće riječi na nekom službenom jeziku i pismu koji su u upotrebi u BiH, ili ako se radi o riječima na mrtvom jeziku.

Zakon sličan kao u regiji

Novina je i brisanje dijela zakonskog teksta kojim je bilo propisano da utemeljitelji udruga ne mogu biti: država, entiteti, županije, gradovi, općine, mjesne zajednice, državni organi, državna poduzeća i fondovi, a što je sukladno međunarodnim propisima, kao i Ustavu BiH. Time je osigurano da se ovo pitanje na razini institucija Bosne i Hercegovine uredi na način kako je to uređeno i u zemljama okruženja. Oblast utemeljenja, rada i nadzora rada udruga i zaklada jedna je od najkontroverznijih u BiH jer je općepoznata činjenica da se udruge i zaklade često koriste za razne makinacije i zaobilaženje financijskih i drugih propisa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?